Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Mirëdita, dobar dan! 2018
Festival Mirëdita, dobar dan! 2018
Festival Mirëdita, dobar dan! 2018

Festival Mirëdita, dobar dan! 2018

Od 30. maja do 2. juna u Beogradu će biti održan festival „Mirëdita, dobar dan!“, jedinstven događaj koji od 2014. godine publici predstavlja kulturnu i društvenu scenu Kosova.

Uz predstavljanje umetnika i izvođača, predstavnika moderne kosovske kulturne scene, cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Kao i tokom prethodnih godina, posetioci će ovog puta imati priliku da saznaju više o kulturnoj sceni Kosova kroz predstave, performanse, filmove, koncerte i izložbe. Osim toga, deo festivala biće posvećen razgovoru i debati o budućnosti odnosa između Srbije i Kosova i značaju saradnje za dva društva.Za dž

Inspiracija za ovaj festival je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Mirëdita, dobar dan! – Šta smo jedni drugima…

Festival „Mirëdita, dobar dan!“ zvanično će biti otvoren 30. maja projekcijom filma „Martesa“ („Brak“), reditelja Blerta Zeqiri, filma koji je na Tallinn Black Nights filmskom festivalu u Estoniji film osvojio nagradu kritike i specijalnu nagradu žirija. Tokom četiri dana festivala biće održani i nastup Ansambla „Zanat“, izložba „Between dream and reality“, tribina „Kosovo-Srbija: Šta smo jedni drugima?“, a biće izvedena i predstava „CopeCope“ („Bits and Pieces“).

Ljubitelji vizuelne i savremene umetnosti imaće priliku da pogledaju radove (fotografije) Elize Hodže koji su deo instalacije pod nazivom „Između sna i jave“.

S druge strane, pozorišna predstava „Cope-Cope“ (Bits and Pieces) u režiji Zane Hodže Krasnići prikazuje nam koliko je u kosovsko društvo duboko ukorenjena patrijarhalna paradigma, približavajući nam proces sećanja i transformacije bola.

Ove godine, u okviru festivala održaće se i debata: „Kosovo-Srbija: Šta predstavljamo jedni drugima?“ gde će govornici/ce razgovarati o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i o onome što ove odnose otežava i narušava.

Festival će se održati na nekoliko lokacija u Beogradu, dok će ulaz na sve događaje kao i prethodnih godina biti besplatan.

Više informacija o programu i događajima zainteresovani mogu pronaći na zvaničnom sajtu festivala.

Festival realizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Integra, u partnerstvu sa Građanskim inicijativama, a uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS). (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.