Naslovna » Izlasci » Sport » IV Beogradski Dragon Boat Festival na Adi Ciganliji
Dragon Boat Festival (foto: dragonboat.rs)
Dragon Boat Festival (foto: dragonboat.rs)

IV Beogradski Dragon Boat Festival na Adi Ciganliji

U nedelju, 20. maja od 10.00, na Adi Ciganliji biće održan IV Beogradski Dragon Boat Festival. Ako niste upućeni, saznajte i šta je Dragon Boat…

Ispred restorana „Na kraj sveta“, na novobeogradskoj strani Ade istog dana, pored pomenutog festivala na programu su i II Dragon Boat kup za studente i II Dragon Boat kup za srednjoškolce.Za dž

IV Beogradski Dragon Boat Festival biće mesto susreta oko 250 takmičara iz pet klubova, sedam fakultetskih i jedanaest srednjoškolskih ekipa.

Trke se održavaju na 250 metara u standardnim čamcima u miks kategoriji, a u svakom čamcu može da bude najviše deset veslača ali minimum četiri devojke.

Šta je Dragon Boat?

Dragon Boat Festival (foto: dragonboat.rs)
Dragon Boat Festival (foto: dragonboat.rs)

Dragon Boat je sport rasprostranjen širom sveta, koji u sebi simbolično vezuje drevnu tradiciju i takmičarski duh.

U kineskoj kulturi Dragon Boat korišćen je u verske svrhe, sa ciljem da se umire bogovi kiše. Dragon boat trke počele su da se organizuju u čast Qu Yuana, ratnika pesnika, koji je, u znak protesta protiv političke korupcije, izvršio samoubistvo u reci Mi Lo. Od tada Dragon Boat postaje značajan deo kineske kulture i patriotizma.

Ovo drevno takmičenje podrazumeva trke u standardnim čamcima koje pokreće 18 do 20 veslača, ili u malim čamcima sa osam do 10 članova, ne računajući bubnjara i kormilara.

Čamci su bogato ukrašeni sa glavom zmaja i repom, čime doprinose posmatranju jedinstvenog sportskog spektakla na vodi.

Dragon Boat savez Srbije osnovan je 2013. godine. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.