Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Neverovatna priča o džinovskoj krušci
Kreativni centar: Neverovatna priča o džinovskoj krušci
Kreativni centar: Neverovatna priča o džinovskoj krušci

Kreativni centar: Neverovatna priča o džinovskoj krušci

Kreativni centar je objavio knjigu „Neverovatna priča o džinovskoj krušci“ koju je napisao i ilustrovao Jakob Martin Strid, a preveo Radoš Kosović.

Na inicijativu Ambasade Kraljevine Danske u Beogradu objavljena je knjiga višestruko nagrađivanog danskog pisca i ilustratora.

Izdavanje ove luksuzno opremljene knjige finansijski su podržale Ambasada Danske i Danska fondacija za umetnost.

Knjiga „Neverovatna priča o džinovskoj krušci“ čitaocima u Srbiji biće predstavljena 6. juna u Pančevu, u okviru dečjeg festivala BUDI (Bijenale umetničkog dečjeg izraza), na kojem je ove godine Danska počasni gost. Nakon promocije knjige biće prikazan animirani film snimljen po istoimenoj knjizi.

„Neverovatna priča o džinovskoj krušci“ počinje u Suncogradu, divnom gradu kraj mora, u kom su skoro svi stanovnici srećni i zadovoljni. Oni imaju samo dva problema – prvi je to što je gradonačelnik čika Jera nestao, a drugi to što je Kvist, gradonačelnikov zamenik, večito neraspoložen i ljut.Kreativni centar: Neverovatna priča o džinovskoj krušci

Mačak Mičo i slon Sebastijan, glavni junaci, najviše vole da provode dane čitajući novine i pecajući. Život je tako tekao svojim mirnim tokom sve dok u luci nisu upecali bocu s pismom upućenim baš njima.

Osim tog pisma, koje im je s Tajanstvenog ostrva poslao gradonačelnik, u boci se nalazila i malena kutija sa semenom.

Trebalo ga je posaditi… Baš tada počinje uzbudljiva avantura dvojice drugara i njihovih sugrađana – profesora Glukoze i doktora Lulogrica iz Atomskog instituta.

Da li je pismo zaista bilo od čika Jere, gradonačelnika Suncograda? Postoji li Tajanstveno ostrvo? Kako proći pored groznih gusara, Strašne Morske Aždaje i Mrklog mora, gde aveti i utvare vršljaju u večitom mraku? I ništa manje važno: Šta će se desiti ako Mičo i Sebastijan posade seme koje je stiglo u boci s pismom?

Pored veoma zanimljivog teksta, čitaoci svih uzrasta neće ostati ravnodušni prema fenomenalnim ilustracijama s mnoštvom detalja, koje prenose atmosferu života u Suncogradu, napetost zbog nastalog problema, strah od nedaća s kojima se junaci susreću u potrazi za Tajanstvenim ostrvom, kao i radost koja na kraju knjige preplavljuje lica svih stanovnika Suncograda.

Jakob Martin Strid

Danski pisac i ilustrator Jakob Martin Strid rođen je 1972. u Kopenhagenu. Karijeru je započeo kao crtač stripova u dnevnim novinama Politika(Politiken).

Njegov buntovnički, humoristički i poetski duh nastavio je da se razvija i u knjigama za decu, koje su ubrzo osvojile dansku publiku, ali i pažnju dece širom sveta.

Nagradu za ilustraciju Ministarstva kulture Danske osvojio je 2010. godine. Značajnu nacionalnu nagradu The Crown Prince Couple’s Culture Prize dobio je 2012. godine.

Film „Neverovatna priča o džinovskoj krušci“

Animirani film „Neverovatna priča o džinovskoj krušci“ premijerno je prikazan u Danskoj 2017. godine, a naša publika ga je prvi put videla na 46. FEST-u 2018. godine, u okviru dečjeg programa FESTIĆ.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.