Naslovna » Izlasci » Sport » Međunarodna Trka mira i na Zvezdari
Trka mira 2018 - trasa kroz Srbiju
Trka mira 2018 - trasa kroz Srbiju

Međunarodna Trka mira i na Zvezdari

U sredu, 16. maja od 13.00, biće dočekani učesnici međunarodnog takmičenja Trka mira na platou ispred opštine Zvezdara, u Bulevaru kralja Aleksandra 77.

Uz prigodan kulturmo-umetnički program prisutnima će se obratiti Miloš Ignjatović, predsednik Gradske opštine Zvezdara, Devašišu Torpi, direktor Trke mira za Evropu i Predrag Knežević, direktor Trke mira za Srbiju.

U kulturno-umetničkom programu će učestvovati učenici Osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđević“ sa Zvezdare.

Posle toga učesnici trke će predvođeni našim zlatnim olimpijcem Davorom Štefanekom, predsednikom Sportskog saveza Srbije, trčati do Skupštine Grada, a potom i do Narodne skupštini Srbije.

Trka mira od 1987. godine

Svetsku Trku mira „Peace Run“ je 1987. godine pokrenuo indijski sportista, filozof i sanjar o miru Šri Činmoj i od tada se održava svake druge godine na globalnom nivou.

Ovogodišnja Trka mira u Srbiji se održava od 15. do 19. maja, a u Beogradu će tim boraviti 16. maja.

Mir počinje od mene. (Šri Činmoj)

Posle toga trkači prelaze u Rumuniju kroz koju će nastaviti svoj put. U svakoj opštini kroz koju međunarodni tim prolazi biće priređen prigodan doček i program.

Trka mira je sportska manifestacija posvećena miru, skladu i prijateljstvu među ljudima i narodima sveta bez obzira na njihovu nacionalnu, rasnu, versku ili političku pripadnost. Njena trasa prolazi kroz većinu zemalja na svih šest kontinenata.

Trka mira je do sada prošla kroz više od 150 zemalja sveta, a njena trasa je nekoliko puta duža od obima zemaljske kugle.

Duž trase, u svim mestima kroz koja prolazi, pridružuju se građani, deca, lokalni sportisti, umetnici. Na taj način upaljena baklja koju trkači nose, a koja simbolizuje ljudske težnje za mirnijim i srećnijim svetom, prelazeći iz ruke u ruku, povezuje ljude sa željom da jednoga dana u svetu vladaju mir, ljubav, sklad i jedinstvo.

Na međunarodnoj sceni, spisak onih koji podržavaju Trku mira se svakodnevno uvećava, a među njima su i mnogi predsednici država, poglavari i predstavnici verskih zajednica i vlada u svetu, kao i mnogi sportisti. (danubeogradu.rs)

Trka mira 2018 – trasa kroz Srbiju

Utorak, 15. maj… Mali Zvornik-Loznica-Šabac
Sreda, 16. maj… Šabac-Obrenovac-Beograd
Četvrtak, 17. maj… Beograd-Grocka-Smederevo-Požarevac-Srebrno jezero
Petak, 18. maj… Srebrno jezero-Veliko Gradište-Golubac-Dobra-Donji Milanovac
Subota, 19. maj… Donji Milanovac-Tekija-Kladovo

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.