Naslovna » Izlasci » Akcije » Međunarodni dan porodice: Sprečavanje izdvajanja dece iz porodica kroz jačanje kapaciteta roditelja
Međunarodni dan porodice
Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice: Sprečavanje izdvajanja dece iz porodica kroz jačanje kapaciteta roditelja

SOS Dečija sela Srbija će 15. maja obeležiti Međunarodni dan porodice. Želja je da se podigne svest javnosti o značaju odrastanja deteta u sigurnoj porodici.

Po podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, u Srbiji je u toku 2017. godine izdvojeno više od 900 dece iz njihovih bioloških porodica.

Mnogobrojni su razlozi zbog kojih roditelji, u nekom trenutku života, nisu u mogućnosti da brinu o svojim mališanima.

Kako ne bi došlo do razdvajanja porodica, jedna od mera prevencije jeste i njihovo osnaživanje. Fondacija SOS Dečija sela Srbija jedna je od retkih organizacija u našoj zemlji koja ima program jačanja porodica u riziku.

Nekada porodice, koje su u teškoj situaciji ili krizi, ne mogu na adekvatan način da brinu o svojoj deci. U takvim porodicama, koje su prepoznate kao rizične, SOS Dečija sela Srbija rade sa roditeljima na jačanju njihovih kapaciteta za brigu o deci i poboljšanju kvaliteta njihovog života.

Osnaživanje porodice

– Od 2014. godine naša organizacija pomaže i porodicama u riziku od izdvajanja dece kroz programe „Jačanje porodica“. Programi se realizuju u saradnji sa Centrima za socijalni rad, centrima za porodični smeštaj i usvojenje, lokalnim organizacijama i institucijama. Porodicama u riziku, na koje nas upućuju lokalni partneri, pružamo edukativnu, savetodavnu, psiho-socijalnu i materijalnu podršku, i to na tri lokacije – u Beogradu, Nišu i Obrenovcu. Ono što čini osnovu našeg rada je individualni pristup, stalni terenski rad sa porodicama, kućne posete i rad sa socijalnom mrežom koja treba da pomogne porodici i fokus na snage porodice a ne na probleme, uz akativno učešće svih njenih članova. Od početka ovog programa do danas, osnažili smo više od 600 porodica, od kojih je 65% samoodrživo po izlasku iz programa. Napredak osnaženih porodica nastavljamo periodično da pratimo i posle formalnog završetka rada sa njima – izjavila je Vesna Mraković-Jokanović, nacionalna direktorka SOS Dečijih sela Srbija.

Aktivnosti

Različite aktivnosti za decu i roditelje biće organizovane na nekoliko lokacija 15. maja na kojima ova organizacija sprovodi svoje programe:

• na gradskom trgu u Obrenovcu, od 11.00 do 13.00, prolaznici će biti u prilici da zajedno sa animatorima učestvuju u zanimljivim igrama;
• u Nišu će biti organizovane kreativno-rekreativne radionice, u saradnji sa predškolskom ustanovom „Palčić“, u kojima će roditelji učiti decu igrama iz svog detinjstva (školice, preskakanje lastiša, društvene igre i dr);
• u SOS Dečijem selu u Kraljevu, biće organizovano druženje SOS porodica sa hraniteljskim porodicama iz ovog grada uz zabavno-sportske aktivnosti;
• za decu koja borave u osam izbegličkih kampova biće organizovane kreativne radionice.

SOS Dečija sela Srbija članica su Međunarodne organizacije SOS Dečija sela koja postoji skoro 70 godina i pomaže oko 1.200.000 ljudi u 135 zemalja.

U Srbiji, organizacija već 14 godina radi na unapređenju kvaliteta života dece i mladih bez roditeljskog staranja, osnaživanju porodica u riziku, ekonomskom osamostaljivanju mladih iz ranjivih grupa, kao i pružanju pomoći u urgentnim situacijama lokalnom stanovništvu i izbeglicama kroz različite vidove podrške.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.