Izdvajamo
Naslovna » BG svaštara » Tech Radar » Profesionalno spasavanje podataka

Profesionalno spasavanje podataka

Nepo System, kompanija kojoj je na prvom mestu zadovoljstvo klijenta i jedan od ciljeva da objedini što širi spektar usluga, u svom portfoliu usluga sa ponosom ističe da je jedna od svega par kompanija na našem tržištu koja može da pruži profesionalno spasavanje podataka. Sa laboratorijom gde se diskovi otvaraju u posebno kontrolisanim uslovima, softverima poslednje generacije i strogom kontrolom pristupa stavljajući akcenat na privatnost i bezbednost podataka, Nepo System već dugi niz godina sa velikom stopom uspešnosti spasava podatke sa različitih medija za skladištenje.

Analiza trendova na tržištu pokazala je tendenciju porasta količine podataka koje kompanije smatraju od vitalnog značaja vrednih čuvanja, kao i povećan broj privatnih lica koja žele da sačuvaju svoje dragocene digitalne uspomene. S obzirom da je masovna proizvodnja medija za skladištenje dovela do toga da se za relativno malo novca može kupiti hard disk velikog kapaciteta ili ako je brzina primarna onda se opredeliti za SSD (Solid State Drive) disk, čuvanje velike količine podataka ima uzlaznu putanju. Takođe, ne mali broj krajnjih korisnika se opredeljuje za kombinaciju navedena dva gde SSD služi kao osnova za operativni sistem, a hard disk kao prostor gde se čuvaju velike količine dragocenih podataka. Razvitkom digitalnih fotoaparata i mobilnih telefona došlo je do eksplozije korišćenja SD kartica, enormne količine fotografija se kreiraju i pablikuju svakodnevno. Povećanjem kapaciteta USB flash diskova i eksternih hard diskova došlo se do toga da je prenosivost podataka postala nikad lakša.

Dosta malih i srednjih preduzeća počinje da koristi servere zarad lakšeg pristupa poslovnom softveru, pohranjivanja raznih baza podataka. Bili oni smešteni u njihovim prostorijama ili se nalazili u data centru, tržište prikazuje porast gde se hard diskovi koriste u RAID nizovima i gde se isti podaci čuvaju na više različitih diskova. Na taj način se dolazi do redudantnosti i u slučaju otkazivanja jednog diska, podaci će biti sačuvani na drugom. Ipak i to nije dovoljna sigurnost da se sačuvaju podaci jer nepažnjom korisnika ili većim hardverskim otkazivanjem dolazi do gubitka podataka. Da bi se u tom slučaju spasili podaci potrebno je doneti sve diskove iz RAID niza jer su oni međusobno povezani i svaki od njih je potreban da se niz kompletira i podaci postanu ponovo dostupni. Inženjeri Nepo System-a u saradnji sa korisnikom definišu prioritete šta je potrebno da se spase od podataka i nakon završenog procesa praksa je da se spaseni podaci prebacuju privremeno na interne uređaje za skladištenje dok korisnik ne dostavi sopstveni medij na koji će se podaci prebaciti.

Dosta klijenata se brine za privatnost i bezbednost podataka. Imajući to u vidu, Nepo System je poštujući protokole bezbednosti i razumejući osetljivost pitanja, omogućio pristup laboratoriji samo autorizovanom osoblju. Sa posebnim fizičkim merama bezbednosti i monitoringom prostorija (24/7), implementirane su visoke sigurnosne mere u cilju bezbednosti korisničkih podataka. Nakon preuzimanja podataka od strane korisnika, svi podaci se trajno brišu sa servera nakon 14 dana. Sve navedeno je potkrepljeno i sertifikatom ISO 27001 koji se odnosi na sigurnost informacija.

Poruka je jasna – čuvajte svoje podatke na više različitih medija za skladištenje koji će biti fizički odvojeni jedni od drugih i blagovremeno pravite rezervne kopije. Iako i nakon svih mera koje ćete koristiti da sačuvate svoje podatke dođe do gubitka istih imate na raspolaganju kompaniju kao što je Nepo System koja će svojim iskustvom i znanjem omogućiti da vratite svoje dragocene podatke.

Više o Nepo System servisnom centru možete saznati na ovom link-u

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.