Naslovna » Izlasci » Spasovdan: Litija u čast krsne slave Grada Beograda

Spasovdan: Litija u čast krsne slave Grada Beograda

U četvrtak, 17. maja od 11.00, na Spasovdan, biće održana litija u čast ovog crkvenog praznika – Vaznesenja Hristovog – krsne slave Grada Beograda.

Spasovdan, kao gradska slava, obnovljena je devedesetih godina prošlog veka i označila je novi period u razvoju grada.

Litija koja se tom prilikom kreće gradom, najavljuju gradske vlasti, predstavlja zajedničko, saborno proslavljanje velikog crkvenog praznika.

Događaj će početi u 9.00 liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, a biće nastavljen od 11.00 litijom sa nekoliko stajanja, kod Terazijske česme i Saborne crkve. Litija će biti kružna i završiće se kod Vaznesenjske crkve.

Beograđani i gosti prestonice tog dana pozvani su da se pridruže ovoj šetnji ili da pozdrave učesnike tokom prolaska.

Tokom popodneva, 17. maja, biće održan i svečani prijem u Starom dvoru.

Spasovdan: Posebna organizacija saobraćaja za vreme litije

Na Spasovdan, tokom litije, na snazi će biti posebna organizacija saobraćaja, saopšteno je iz Sekretarijata za saobraćaj.

Od 11.00 do 14.00, za vreme prolaska litije, zatvaraće se za saobraćaj deonice litije i kako povorka bude prolazila, tako će se saobraćajnice na trasi otvarati za saobraćaj.

Trasa litije je: Ulica admirala Geprata (početak litije ispred Crkve Svetog Vaznesenja) – Kneza Miloša (od Admirala Geprata do Kralja Milana) – Ulica kralja Milana – Terazije (zaustavljanje od pet do 10 minuta ispred hotela „Moskva“) – Ulica kneza Mihaila – Pariska (zaustavljanje ispred Saborne crkve) – Kneza Sime Markovića – Pop Lukina – Brankova – Kraljice Natalije (od Zelenog venca do Dobrinjske) – Dobrinjska.

Tog dana, od 10.00 do 15.00, biće uklonjeni svi privremeni montažni objekti (pokretni prodajni objekati i bašte otvorenog tipa) koji ometaju trasu litije.

Iz Sekretarijata za saobraćaj mole sugrađane da od 10.00 do 14.00, zbog održavanja litije, ne parkiraju svoja vozila u Admirala Geprata (na potezu od Dobrinjske do Kneza Miloša), u Dobrinjskoj (na potezu od Kraljice Natalije do Admirala Geprata), na taksi stajalištu na Terazijama, jer će u suprotnom ona biti uklonjena. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.