Naslovna » Izlasci » Sport » Svetski kup u veslanju 2018 na Adi Ciganliji
Nikola Stojić najavljuje Svetski kup u veslanju 2018 (foto: VSS)
Nikola Stojić najavljuje Svetski kup u veslanju 2018 (foto: VSS)

Svetski kup u veslanju 2018 na Adi Ciganliji

Od 1. do 3. juna 2018. Svetski kup u veslanju biće održan na Regatnoj stazi na Savskom jezeru. Organizator je Veslački savez Srbije.

Od 2012, ovo će biti treći Svetski kup u veslanju koji se organizuje na Adi Ciganliji. Takođe, u Srbiji je organizovano i Evropsko prvenstvo za seniore 2014, Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine 2003, Svetsko studentsko prvenstvo 2008, kao i još mnogih međunarodnih regata.

Na Adi Ciganliji će ovih dana biti završen i Regatni centar – postavljanje privremenih objekata, ograđivanje prostora i osposobljavanje stalnih objekata da budu u funkciji takmičenja. Od 28. maja Regatni centar će biti spreman da primi prve učesnike.

Trenutno su prijavljeni takmičari i takmičarke iz 42 zemlje, a postoji mogućnost da to još neko učini do početka. Na Svetskom kupu biće između 900 i 1.000 učesnika, od čega će sportista biti čak 600. Dolazi i 100 zvaničnika iz Svetske veslačke federacije.

Da bi sve funkcionisalo kako treba i da bi regata mogla da se održi, u organizaciji takmičenja direktno je uključeno oko 400 članova Organizacionog odbora, volontera, spasioca, članova obezbeđenja, tehničkog i drugog angažovanog osoblja.

– Što se tiče zvezda na Svetskom kupu, nama su najinteresantniji komšije Hrvati. Dvojac, braća Martin i Valnet Sinković i skifista Damir Martin su osvajači zlatne, odnosno srebrne olimpijske medalje u Rio de Žaneiru. Stiže i nemački osmerac, koji je ponovo dominantan u ovoj, „elitnoj“, disciplini, a pored ovih posada na Adi Ciganliji svoje umeće će pokazati i većina osvajača medalja sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u Sarasoti – kaže Nikola Stojić, najtrofejnijiji srpski veslač zadužen za organizaciju ovog takmičenja. (danubeogradu.rs)

Pre dve godine stavio si tačku na impresivnu veslačku karijeru, a svoju priču u ovom sportu nastavio si zaposlenjem u Veslačkom savezu Srbije. Koliko ti se i u čemu percepcija ovog sporta promenila otkako si staze zamenio kancelarijom?

– Prošlo je već dve godine od kako sam prestao da se aktivno bavim veslanjem. Mogu da kažem da mi ne deluje da je toliko vremena prošlo, valjda zato što sam i dalje svaki dan na Adi i deo sam veslačkog sporta, doduše na neki drugi način. I dalje volim ovaj sport, često gledam posade na jezeru koje treniraju. Ponekad poželim da sednem u čamac, ali se to dogodilo samo jednom otkako sam se „penzionisao“.

Što se tiče naslednika, imamo kvalitetne veslače. Od mlađih najviše očekujem od Martina Mačkovića i Viktora Pivača koji već pet sezona donose medalje sa svetskih prvenstava za juniore i mlađe seniore. Ove godine završavaju studije u SAD-u i postaju deo A reprezentacije. Mislim da su stekli mnogo iskustva na studijama u Americi i da od njih možemo najviše da očekujemo. Pored njih tu su i Aleksandar Beđik, Igor Đerić, Dušan Slavnić, Vukašin Pivač… Svi oni zajedno sa iskusnim Markom Marjanovićem, Nenadom Beđikom i Milošem Vasićem trebalo bi da budu dovoljan garant da će naša reprezentacija biti uspešna.

 

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.