Naslovna » Izlasci » Tribina ljubitelja istorije Beograda: Nepoznati mobilijar dinastije Obrenović
Tribina ljubitelja istorije Beograda: Nepoznati mobilijar dinastije Obrenović
Tribina ljubitelja istorije Beograda: Nepoznati mobilijar dinastije Obrenović

Tribina ljubitelja istorije Beograda: Nepoznati mobilijar dinastije Obrenović

U ponedeljak, 4. juna od 18.00, nova Tribina ljubitelja istorije Beograda donosi predavanje Vuka Dautovića „Nepoznati sačuvani komadi mobilijara dinastije Obrenović iz beogradskog Starog dvora“.

Istraživač saradnik Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta održaće predavanje u Konaku kneginje Ljubice.

„Malobrojni su i slabo proučeni komadi dvorskog nameštaja namenski izrađivani za dvor Obrenovića u Beogradu. U manastiru Rakovica čuvaju se stolice tapacirane presovanom kožom iz vremena kneza Mihaila i salon iz pariske radionice Viktora Emona poručen za kralja Aleksandra Obrenovića.

Pomenuti nameštaj nepoznat široj i naučnoj javnosti pruža konkretan uvid u izgled i kvalitet beogradskog dvorskog enterijera.Za dž

Komparacijom sačuvanih komada mobilijara sa nameštajem u drugim zbirkama poput onih iz manastira Vraćevšnice i Krušedola, te poređenjem sa popisima i pažljivim sagledavanjem recentnih fotografskih predstava unutrašnjosti dvora dobija se obilje novih podataka o procesu vizuelne artikulacije enterijera beogradskog starog dvora.

Uvidom u svet predmeta i materijalnih objekata kojima je artikulisana unutrašnjost vladarskog prostora stiču se uslovi za preciznije i bolje razumevanje novije srpske dvorske kulture“. (Vuk Dautović)

Ponedeljak, 4. jun (18.00)
Konak kneginje Ljubice, Kneza Sime Markovića 8
Ulaz je besplatan.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.