Naslovna » Izlasci » Festivali » V Festival fantastične književnosti Art-Anima
V Festival fantastične književnosti Art-Anima
V Festival fantastične književnosti Art-Anima

V Festival fantastične književnosti Art-Anima

Od 1. do 3. juna u Beogradu će biti održan V Festival fantastične književnosti Art-Anima i to u Opštini Vračar (Njegoševa 77) i klubu galeriji Polet (Cetinjska 15).

Cilj festivala je promocija kvalitetnih književnih dela u kojima se neguje oneobičajeno i čudesno.

Više od trideset učesnika – među kojima su ugledni i nagrađivani pisci, urednici, izdavači, proučavaoci književnosti, kulturni radnici i naučnici – govoriće o književnoj fantastici, njenom razvoju, društvenom uticaju i važnosti u kulturnom i umetničkom pogledu, osvrćući se kako na klasične autore i dela, tako i na stvaralaštvo savremenih domaćih i stranih pisaca.Za dž

Ove godine u fokusu predavanja i tribina naći će se stvaralaštva Ursule K. Legvin, Artura Klarka, Žila Verna, Dž. R. R. Tolkina, Kazua Išigura, Vilijama Houpa Hodžsona, Filipa K. Dika.

Počasni gost Festivala je prof. dr Sava Damjanov, pisac, esejista, istoričar književnosti i redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu na Odseku za srpsku književnost. Njemu će drugog dana Festivala biti uručena nagrada „Art-Anima“ za dugogodišnji istraživački rad u oblasti fantastike u srpskoj književnoj tradiciji.

Među učesnicima Festivala su i ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Dejan Atanacković, članica NIN-ovog žirija Tamara Krstić, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu Milan M. Ćirković, glumac i scenarista Dimitrije Vojnov, promoter nauke Slobodan Bubnjević, urednik edicije „Poetika strave“ dr Dejan Ognjanović, urednik u izdavačkoj kući Dereta Aleksandar Šurbatović i mnogi drugi.

V Festival fantastične književnosti Art-Anima organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima, Kontrast izdavaštvo, Klub za kulturu i umetnost SKAZ i magazin studenata dramaturgije Armaturgija.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan od 16.00. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.