Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Voda: Beogradska filharmonija, Robert Lakatoš i Gabrijel Felc
Beogradska filharmonija, Felc i Lakatoš
Beogradska filharmonija, Felc i Lakatoš

Voda: Beogradska filharmonija, Robert Lakatoš i Gabrijel Felc

Pod dirigentskom palicom Gabrijelа Felcа, Beogradska filharmonija nastupa sa violinistom Robertom Lakatošem, u petak 25. maja od 20.00, u Kolarcu.

Mlada zvezda u usponu izvešće sa orkestrom Konjovićev „Jadranski kapričo“, a na programu koncerta iz serije „Voda“ su još Hendlova „Muzika na vodi“ i Debisijevo „More“.

Karijera briljantnog Novosađanina Roberta Lakatoša je u velikom zamahu. Na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču, sarađuje sa čuvenim Julijanom Rahlinom koji za njega kaže da je „jedan od najperspektivnijih mladih umetnika svoje generacije“.

Ljubitelji nacionalne muzičke tradicije uživaće u Lakatoševom izvođenju „Jadranskog kapriča“ Petra Konjovića, čiji opus šef-dirigent Beogradske filharmonije radoznalo istražuje.

Gabrijel Felc je prezadovoljan svojom prvom sezonom na poziciji šefa-dirigenta: „Orkestar je na svim koncertima davao svoj maksimum što je rezultiralo izuzetnim izvođenjima. Postigli smo mnogo uspeha zahvaljujući nesebičnom davanju muzičara i to je veliki kompliment za orkestar.”

Šef-dirigent predvodi Filharmoniju u izvođenju repertoara inspirisanog vodom i posebno se raduje Debisijevom „Moru” koje je za njega jedna od najlepših kompozicija u celokupnoj muzičkoj literaturi.

Koncert otvara Hendlova „Muzika na vodi“ nastala kao porudžbina engleskog kralјa Džordža I, koji je želeo muziku za svoje goste tokom osmočasovne plovidbe rekom Temzom. Bio je toliko oduševlјen delom koje je orkestar izvodio na brodu da je zahtevao da ga muzičari sviraju tri puta zaredom.

Publika radoznala za „vodeni“ koncert Beogradske filharmonije, moći će da kupi ulaznice za stajanje, sat vremena uoči koncerta, na blagajni Kolarca. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.