Naslovna » Izlasci » Festivali » 47. SOFEST: Domaći filmovi u Sopotu
SOFEST 2018
SOFEST 2018

47. SOFEST: Domaći filmovi u Sopotu

Od 3. do 7. jula u Centru za kulturu Sopot biće održan 47. SOFEST – Sopotski filmski festival, a 9. jula i SOFEST plus u Domu omladine Beograda.

47. SOFEST nastavlja praksu prikazivanja domaćih filmova koji su stigli u bioskope između dva festivalska izdanja.

Ove godine biće prikazani i filmovi iz drugih država ali u kojima je Srbija manjinski koproducent.

Za pet festivalskih dana biće prikazana 23 filma. U takmičarskoj konkurenciji je 15 ostvarenja, najmlađe očekuju tri naslova, koliko i dokumentarnih, a na kraju, u čast nagrađenih, po jedan dugometražni i kratkometražni igrani film.

Specifičnost ovogodišnjeg je u tome što je njegove članove praktično izabrao prošlogodišnji žiri jer su oni dobitnici nagrada na 46. SOFEST-u. Predsednica Hristina Popović je tumačila glavnu ulogu u pobedničkoj „Jeseni samuraja“, a članovi su dobitnici nagrada za najbolju mušku ulogu – Igor Đorđević („Slepi putnik na brodu ludaka“), i za režiju – Bojan Vuletić („Rekvijem za gospođu J“)

47. SOFEST: Sve naše varljive godine

Ovogodišnji SOFEST biće održan pod sloganom „Sve naše varljive godine“ kao omaž 50. godišnjici burnih događaja iz 1968. godine.

Upravo se navršilo pet decenija od velikih studentskih nemira koji su 1968. zahvatili skoro ceo svet. U našoj ondašnjoj zemlji studentske demonstracije su imale specifičnu društveno-političku boju, uglavnom crvenu.

Tim povodom biće organizovana panel diskusije u okviru festivala. U Galeriji CZK Sopot biće otvorena i izložba „1968/2018“, gde našu savremenost predstavlja plakat filma „Nigde“, kojim se otvara 47. SOFEST.

Mozaik ove teme će dopuniti i dokumentarni filmovi „Ideal 68“, autora Almira Šećkanovića i Marka Subotića i nešto stariji „Zabranjeni bez zabrane“, Milana Nikodijevića i Dinka Tucakovića.

Biće proslavljen redak stvaralački jubilej maestra Vojkana Borisavljevića, koji je pre pola veka svojom muzikom oplemenio svoj prvi film „Višnja na Tašmajdanu“.

Organizatori festivala će njemu darovati Počasnu nagradu za muzičko stvaralaštvo i veliki doprinos filmskoj umetnosti i našem kulturnom nasleđu.

Zajedno sa muzičarima Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Borisavljević će uzvratiti svojim kompozicijama, ali i muzikom iz legendarne „Kose“ i neizostavnim „Flojdom“, u čemu će im se pridružiti i glumac Igor Pervić.

SOFEST plusZa dž

Posebno najavljujemo i novi festivalski iskorak: SOFEST plus tj. filmski maraton u centru Beograda.

U ponedeljak, 9. jula od 15.00, u Domu omladine Beograda biće prikazani nagrađeni filmovi 47. SOFEST-a, a ulaz će biti besplatan. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.