Naslovna » Izlasci » Festivali » 52. Bitef: Svet bez ljudi
52. Bitef: Svet bez ljudi
52. Bitef: Svet bez ljudi

52. Bitef: Svet bez ljudi

Od 13. do 22. septembra u Beogradu će biti održan 52. Bitef, a u tih deset dana Beograd će postati prestonica svetskog pozorišta.

Pod sloganom „Svet bez ljudi“ publika će moći da pogleda u okviru selekcije glavnog programa predstave iz Francuske, Nemačke, Hrvatske, Srbije, Estonije, Švajcarske, Izraela i Belgije, uz jednu nemačko-rusku koprodukciju.

Sve predstave objedinjuje slogan „Svet bez ljudi“ koji se podjednako referiše na obe njegove glavne linije i estetsku i tematsko-problemsku.

Ovogodišnja selekcija nastavlja misiju festivala da jasno mapira one umetničke pojave u savremenom pozorištu i izvođačkim umetnostima koje su (i dalje) radikalne, subverzivne i polemične, kao i da hrabro ukazuje na adekvatne, turbulentne i uznemirujuće društvene fenomene savremenog sveta.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica pojasnio je da na tematsko-problemskom planu slogan „Svet bez ljudi“ prevashodno ima tri asocijacije: svet bez „pravih“ ljudi, svet (uoči) apokalipse i fenomen smrti.

52. Bitef – drugačije predstave

52. Bitef svečano će otvoriti muzička predstava „Svita br. 3 ‘Evropa'“ francuskog reditelja Žorisa Lakosta, koji je bio najprijatnije iznenađenje 50. Bitefa sa svojom predstavom „Svita br. 2“ (Specijalna nagrada žirija i nagrada publike).

Autori koji su deo selekcije 52. Bitefa su Dragan Živadinov, jedna od najvažnijih figura slovenačke umetničke scene osamdesetih godina 20. veka, čija će predstava „Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum“ biti izvedena u Prologu festivala; dramska spisateljica i performerka Maja Pelević čiji je projekat „Bolivud“ inovativan, drugačiji oblik „političkog pozorišta“ od onog na koji smo u Srbiji navikli poslednjih godina; Oliver Frljić, koji dolazi na Bitef sa dve predstave „Šest lica traži pisaca“ i „Goяki – alternativa za Nemačku?“.

U selekciju glavnog programa uvršten je i Teatar NO99, međunarodno priznata trupa iz Estonije koja dolazi sa predstavom „NO43 Prljavština“ koja je vid fizičkog teatra, sa izraženim likovnim aspektom.

Tu je i ugledna ruska i evropska pozorišna kritičarka, Marina Davidova sa instalacijom „Večna Rusija“; zatim „Pa’am“ iza koga stoji mladi, multimedijalni umetnik Nadav Barnea, muzičar, dizajner svetla i zvuka, već uveliko poznat u Izraelu; poznati reditelj Štefan Kegi, jedan od tri člana svetski proslavljenog kolektiva Rimini Protokol koji na Bitef dolazi sa instalacijom „Zaostavština, soba bez ljudi“.

Proslavljeni belgijski korograf Alen Platel, publici će prikazati „Rekvijem za L“ veliki muzički spektakl koji će zatvoriti ovodogišnji 52. Bitef.

Ulaznice su u prodaji od 2. jula za predstavu „Rekvijem za L“. Ulaznice će moći da se kupe po specijalnim cenama sve do 13. avgusta na blagajni Sava centra i na svim ovlašćenim prodajnim mestima Eventima u Srbiji.

Program festivala pogledajte OVDE. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.