Naslovna » Izlasci » Festivali » Deveti Ethno Fusion Fest u dvorištu Sinagoge
9. Ethno Fusion Fest u jednom od najlepših prostora u centru grada
9. Ethno Fusion Fest u jednom od najlepših prostora u centru grada

Deveti Ethno Fusion Fest u dvorištu Sinagoge

Od srede 20. juna do nedelje 24. juna u Beogradu će biti održan još jedan festival koji je zaslužio oznaku „tradicionalni“ – Ethno Fusion Fest devetu godinu zaredom predstavlja, u dvorištu Beogradske sinagoge, autentičnu muziku iz različitih krajeva sveta.

Beogradska sinagogaSukat Šalom“ ( u prevodu „Koliba mira“) nalazi se u centru grada, u Ulici maršala Birjuzova 19.

Cena pojedinačne karte je 400 dinara. Ulaznice se mogu kupiti sat vremena pre svakog koncerta i važe za oba koncerta večeri. Komplet karata košta 1200 dinara.

Program

Sreda, 20. jun, od 20 časova

Shira u’tfila – Sefardska muzika Balkana i Mediterana
Šira Utfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju. Bend kreira jedinsten zvuk kroz moderan pristup istorijskom nasleđu, a čine ga: Stefan Sablić (vokal, oud) Filip Krumes (violina), Sinan Aćifović (klarinet) Srđan Đorđević (kontrabas) i Akash Bhatt (perkusije).

Sevdah Session & Vladimir Savić – Sevdalinka
Vladimir Savić, pevač i sazlija iz Tuzle (danas živi u Malom Zvorniku), jedan je od retkih izvođača bosanske sevdalinke koji je u stanju da stvori autentičnu atmosferu sevdaha i meraka koja će sigurno oduševiti sve one koji makar malo vole ovu pesmu i način na koji se ona nekada izvodila.

Četvrtak, 21. jun, od 20 časova

Germán López y Antonio Toledo (Španija) Canela y Limón – Muzika Kanarskih ostrva
Duo koji čine timplista sa Kanarskih ostrva Herman Lopes i gitarista Antonio Toledo predstavlja savršen muzički spoj. Dva instrumenta oživljavaju autentičnost muzike sa Kanarskih ostrva sa neočekivanim uticajima. Improvizacija i interakcija između ovih muzičara čine koncert jedinstvenim iskustvom. Nakon nastupa na festivalu Vomeks u Santjagu de Komposteli 2014. i potom 2015. u Budimpešti, počinje međunarodna karijera ovog jedinstvenog dua sa koncertima u Poljskoj, Kanadi, SAD, Portugalu, Češkoj i Nemačkoj, a sada i u Srbiji, gde gostuju na inicijativu Instituta Servantes.

Havay Viktoria & Fakutya (Mađarska) – Muzika Čango-Mađara iz regije Moldove u Rumuniji
Ansambl Fakutja iz Budimpešte formiran je sa ciljem da izvodi očaravajuće igre i muziku Čango-Mađara iz regije Moldove u Rumuniji. Čango-Mađari žive severozapadno od Crnog mora, duž reka Siret, Prut i Tazlo. Zbog izolovanosti, Čango-Mađari iz Moldove očuvali su veoma arhaičnu mađarsku duhovnu kulturu. Njihov dijalekat je verzija srednjovekovnog mađarskog jezika. Narodni instrumenti Čango-Mađara iz Moldove su: frule, kaval,violina, kobza (vrsta laute) i čangoski tapan. Čango muzički svet interpretiraju Viktória Havay (vokal), Dániel Bolya (flauta, kaval), Csaba Barsi (ples), Irén Fekete (violina), Sándor Kis (bas gitara, perkusije), Zsuzsanna Kovács (ples), Ferenc Kudász (koboz), Zoltán Székely (flauta, kaval, saksofon) i Márton Walch (tapan, bubnjevi, drombulja).

Subota, 23. jun, od 21.30 časova

Caravan Sarai ft. Lala Tamar – Flamenco/Arabic/Balkan music fusion
Tamar Bloh je pevačica brazilsko-marokanskog porekla koja živi u Izraelu. Njena specijalnost je muzika Andaluzije i Severne Afrike. Ovom prilikom pratiće je jedan od najistaknutijih flamenko gitarista sa naših prostora Mirza Redžepagić, koji živi u Sarajevu, kao i našoj publici već dobro poznati virtuozni perkusionista Akaš Bhat, koji dolazi iz Ahmedabada, i kontrabasista iz Izraela Danijel Mor. Ovaj nesvakidašnji spoj muzičara koji će po prvi put nastupiti zajedno inspiraciju za ovaj nastup pronaći će u fuziji flamenka, sefardske muzike Severne Afrike, orijentalne muzike, bosanske sevdalinke i još mnogo toga.

Nedelja, 24. jun, od 20 časova

RAHAT – Muzika Istočnog Mediterana
Rahat je osnovan 2017. godine i čine ga trojica beogradskih muzičara koji dele zajedničku strast za makamsku (modalnu) muziku Istočnog Mediterana. Makam je kompozicioni sistem koji odlikuje mnoge muzičke stilove sa područja Balkana, Anadolije i Bliskog istoka. Program čine splet kompozicija koje stilski pripadaju turskoj klasičnoj tradiciji i rebetiko muzici, a izvode ga Sinan Aćifović (klarinet), Stefan Sablić (kanun) i Antonije Tot (oud).

Mirza & Kenan – Flamenco & Sevdah
Mirza i Kenan jedinstveni su bosanskhercegovački muzički duo koji kombinuje sevdah i flamenko. Kenanov arhaični i melizmatični glas priča o ljubavi, tajnim strastima, radosti i tragedijama, uz mirzinu virtuoznu flamenko gitaru ili orijentalni oud slušaoce odvode u svet flamenka i tanga. Svi ljubitelji fuzije flamenka i sevdaha pozvani su na prelepo veče bosanskih, ali i andaluzijskih muzičkih trendova u prelepim aranžmanima koji će Mirza Redžepagić i Kenan Mačković izvesti.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.