Naslovna » Izlasci » Film » Francuski filmski karavan u Beogradu
Francuski filmski karavan u Beogradu: Čuvarke
Francuski filmski karavan u Beogradu: ÄŒuvarke

Francuski filmski karavan u Beogradu

U Kombank dvorani od 19. do 21. juna biće prikazani filmovi u okviru projekta „Francuski filmski karavan“ kojim se obeležava sto godina od kraja Velikog rata.

Sačinjen od četiri filma koji su snimljeni u rasponu od trideset godina, ovaj ciklus nudi različite perspektive o svakodnevnom životu i životu na frontu ljudi koji su živeli u to zlo doba.

U utorak, 19. juna od 18.00, na programu je film „Čuvarke“ koji je režirao Gzavije Bovoa.

Malo svedočenja postoji o ulozi i sudbini žena koje su živele u toj epohi. Ovaj izuzetan film je priča o njima.

Godina 1915: muškarci su na frontu, a žene moraju da preuzmu uloge čuvarki farmi. Majka, Ortens, neumorna radnica, zapošljava Fransin, devojčicu iz sirotišta, da joj pomaže, zato što njena ćerka odbija da posluša.

Međusobno poštovanje i divljenje se razvija između Ortens i Fransin. Ali kako bi zadržala svoju porodicu na okupu, Ortens će morati da žrtvuje devojčicu, i da plati cenu.

Film je snimljen 2017, a traje 134 minuta. Glavne uloge tumače Natali Bej, Laura Smet, Iris Bri…

Dva filma biće prikazana 20. juna: „Istočni front, zaboravljeni front“ (18.00) i „Život i ništa drugo“ (20.00).

Od 1915. do 1919. godine, hiljade francuskih vojnika bore se na Balkanu. Nakon katastrofe na Dardanelima, ekspedicioni francusko-britanski korpus se iskrcava u Solunsku luku sa četvorostrukom nemogućom misijom: da pomognu srpskoj vojsci u povlačenju.

Da se trajno nastane u neutralnu zemlju kako bi bilo izbegnuto njeno pripajanje neprijatelju. Da pomognu Rumuniji koja se pridružila silama Antante. Na kraju, da poraze Bugare. Teškoće su ogromne: problemi sa snabdevanjem, ekstremni klimatski uslovi, brojne bolesti, demotivisanost trupa… Film iz 2010. „Istočni front, zaboravljeni front“ režirao je Fransoa Boro. Trajanje: 52 minuta.

Najstariji film ciklusa „Francuski filmski karavan“ je „Život i ništa drugo“ (1989; 135 minuta)

Godina 1920. Veliki rat se završio pre dve godine. Francuska leči svoje rane i radi na rekonstrukciji zemlje. U tom ambijentu, dve žene različitog društvenog porekla je spojio isti cilj: da pronađu čoveka kog vole, a koji je nestao tokom rata.

Njihova istraga ih vodi do istog izvora informacija, komandanta Delaplana. Od 6. do 10. novembra 1920. godine, Iren, Alis i komandant se upoznaju, suočavaju i uče jedni o drugima… Reditelj je Bertran Tavernije, a uloge tumače Filip Noare, Sabin Azema, Moris Barije.

Francuski film iz 1996. „Kapetan Konan“ (130 minuta) režirao je Bertran Tavernije, a na programu je 21. juna od 18.00.

Balkan, septembar 1918. godine. Dok se u Francuskoj potpisuje primirje, savezničke snage na Istočnom frontu i dalje ratuju. U Bukureštu, vojnici pljačkaju i ubijaju.

Norbert ima delikatni zadatak da osudi krivce, ljude kapetana Konana, svog prijatelja, koji je zaslužan zbog toga što se istakao pod vođstvom Franšea Deperea u bici kod Dobrog polja. Uprkos Konanovom besu, koji po svaku cenu želi da zaštiti svoje ljude, Norbert će morati da obavi svoj zadatak.

Igraju Filip Toreton, Samiel Le Bian, Bernar Le Kok.

 

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.