Naslovna » Izlasci » Festivali » Jubilarni 10. KROKODIL 15. i 16. juna
Festival KROKODIL, deseto izdanje
Festival KROKODIL, deseto izdanje

Jubilarni 10. KROKODIL 15. i 16. juna

Festival KROKODIL u petak i subotu, 15. i 16. juna, posetiocima nudi niz programa u svom jubilarnom izdanju pod nazivom KROKODILovih 10.

Kao i prethodnih godina, mesto glavnih događaja je amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije. Prateći programi odvijaće se u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Svi sadržaji su besplatni, a Muzej Jugoslavije se pridružuje i otvara svoja vrata za zainteresovane, bez naplate ulaznica, u petak 15. juna i subotu 16. juna, od 18 do 20 časova.

Otvaranje festivala KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) obeležiće svečano Za džotvaranje izložbe i projekcija dokumentarnog filma o desetogodišnjici postojanja festivala, pod nazivom „Okrutni optimizam: Naših prvih 10 godina“.

Kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse predstaviće se Mira Furlan, Slavenka Drakulić, Dubravka Ugrešić, Vedrana Rudan, Marko Vidojković, Abdulah Sidran, Marko Tomaš, Rumena Bužarovska, Marko Šelić Marčelo, Dejan Atanacković, Boris Dežulović, Njuz.net sa Zoranom Kesićem i News Bar. Biće prikazan i animirani film „Untravel“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg. Večernje programe festivala KROKODIL vode i moderiraju: Kruno Lokotar, Ivan Velisavljević i Ivana Dragičević. Obe festivalske večeri zatvoriće koncerti – Kralja Čačka i Bojane Vunturišević, od 22h.

Debatni program i konferencija

Festival KROKODIL će i ove godine organizovati tribine u okviru kojih će se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

Razgovor o poeziji i njenim formatima i alatima za komunikaciju pod nazivom „Ko j*** knjigu!“ otvoriće KROKODILov debatni program, u okviru koga će biti predstavljen VERSOPOLIS kao jedna od najuspešnijih evropskih platformi za promociju savremenog pesništva. Namera razgovora koji će moderirati Svetlana Slapšak, a u kome će učestvovati Marko Tomaš i Marko Šelić, jeste da problematizuje i u pitanje dovede medij knjige kao vrhunskog formata u koji se „pakuju“ književna dela.

U okviru drugog dela debatnog programa biće predstavljena knjiga Ranka Bugarskog „Govorite li zajednički? Ili U kojoj je meri Deklaracija o zajedničkom jeziku postigla svoj cilj?“ Razgovor s Rajkom Glušicom, Jerkom Bakotinom i Idom Prester moderiraće Igor Štiks. KROKODILov debatni program zatvoriće Omaž Predragu Luciću. Razgovor s Borisom Dežulovićem vodiće Kruno Lokotar.

Nakon projekta „Jezici i nacionalizmi“, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku, na kojoj je radilo 30 lingvista i drugih eksperta i koju je svojim potpisima podržalo oko deset hiljada ljudi iz čitavog regiona Zapadnog Balkana, Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom „Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma“. Ovaj dvoipogodišnji projekat otpočinje velikom konferencijom u okviru festival KROKODIL koja će biti održana 17. i 18. juna od u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Glavni cilj ovog projekta je stvaranje prostora za istorijski i interkulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike, koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima (ako već zajednički nije moguć), i inkluzivnijoj kulturi sećanja.

Beogradska konferencija okupiće vodeće istoričare ekperte iz Srbije i regiona među kojima su Dr Dubravka Stojanović, Dr Božo Repe, Dr Husnija Kamberović, Dr Milivoj Bešlin, Dr Tvrtko Jakovina Dr Peter Mikša, Dr Hrvoje Klasić, Adnan Prekić i mnogi drugi. Ovaj projekat finansira Evropska Unija a biće implementiran u bliskoj saradnji s forumZFD Srbija.

Treću godinu zaredom festival ima i humanitarni karakter. Prijatelj ovogodišnjeg KROKODILa je Hemofarm fondacija s kojom se zajednički sprovodi projekat „Najvažniji poziv u životu“, sa ciljem podizanja svesti javnosti o doniranju i transplantaciji organa.

KROKODIL centar u Savamali od jula

Osim jubileja festivala koji će biti svečano obeležen ispred Muzeja Jugoslavije, ulazak u drugu deceniju postojanja KROKODILa obeležiće i početak rada KROKODILovog centra za savremenu književnost u Savamali, na adresi Male stepenice 1a, u prostoru nekadašnjeg restorana „Gnezdo“. Ovaj kulturni centar, koji će biti važan novi punkt za redovno predstavljanje književnih događaja i prostor za relaksirano druženje Beograđana i njihovih gostiju, svečano će biti otvoren u nedelju 15. jula.

Program festivala KROKODIL

Petak, 15. jun
Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije, Botićeva 6
20.00
Nastupaju: Dejan Atanacković, Rumena Bužarovska, Boris Dežulović, Vedrana Rudan, Abdulah Sidran
Predstavljanje: „Govorite li zajednički?“, Ranko Bugarski
Vesti: News Bar
Sviraju: Ah Ahilej i Kralj Čačka
Vodi: Kruno Lokotar
Moderiraju: Tanja Vučković i Ivan Velisavljević

Subota, 16. jun
Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21
12.00
VERSOPOLIS ili Ko j*** knjigu
Govorite li zajednički? ili U kojoj meri je Deklaracija o zajedničkom jeziku postigla svoj cilj?
Omaž Predragu Luciću
Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije, Botićeva 6
20.00
Nastupaju: Mira Furlan, Marko Šelić Marčelo, Marko Tomaš, Dubravka Ugrešić, Marko Vidojković
Predstavljanje: „Unitravel/Neputovanja“, Ana Nedeljković i Nikola Majdak Mlađi
Vesti: Zoran Kesić i Njuz.net
Svira: Bojana Vunturišević
Vodi: Kruno Lokotar
Moderiraju: Ivana Dragičević i Ivan Velisavljević

Nedelja, 17. jun
Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21
Konferencija „Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma“
18.00
Naš prvi (i jedini) zajednički vek – 100 godina od nastanka Jugoslavije
Idealni neprijatelj – Jugoslavija kao revizionistički san

Ponedeljak, 18. jun
Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21
Konferencija „Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma“
18.00
Živeo poraz – Promena paradigme u narativu o II Svetskom ratu
Mi i/ili oni – Tragična nasleđa ratova devedesetih

(danubeogradu.rs)