Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Kolarac: Filip Bulatović trio nastupa 14. juna
Filip Bulatović trio
Filip Bulatović trio

Kolarac: Filip Bulatović trio nastupa 14. juna

U četvrtak 14. juna, ekskluzivno i prvi put kao lider, jedan od najistaknutijih srpskih džez pijanista i kompozitora Filip Bulatović održaće koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Na programu su numere koje priprema za novi trio album, a binu će deliti sa dobro poznatim talentovanim beogradskim džez muzičarima – Milanom Pavkovićem na kontrabasu i Peđom Milutinovicem za bubnjevima.

U Beograd Filip stiže iz Njujorka, gde živi i stvara od 2017. godine.

Koncert počinje u 20 časova, a ulaznice se, po ceni od 600 dinara, mogu kupiti na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

***

Filip Bulatović je rođen u Beogradu 1987. godine. Klavir počinje da svira sa samo osam godina, a već sa 10 otkriva da ima apsolutni sluh i smisao za improvizaciju. Nakon šest godina klasične muzičke škole Filip upisuje džez odsek u srednjoj muzičkoj školi “Stanković” u klasi prof. Miloša Krstića. Sa samo 16 godina počinje sa svojim prvim džez nastupima u Beogradu i u tom periodu upoznaje eminentnog nemačkog dirigenta i kompozitora Petera Herbolzheimera. Nakon sto je čuo Filipa, Peter ga poziva da se pridruži jednom od najboljih internacionalnih omladinskih džez orkerstara “Bu-jazzo” Big Band i omogućava mu da se preseli u Nemačku i tamo započne svoje studije.

Nakon dve godine saradnje sa “Bu-jazzo” orkestrom, Filip upisuje muzičku akademiju u Kelnu u klasi velikih džez imena u Evropi i svetu – bitanskog pijaniste John Taylor-a i nemačkog Hubert-a Nuss-a. Filip uskoro postaje i jedan od najuposlenijih srpskih džez pijanista, i sve češće sidemen u grupama dva srpska džez velikana: Duška Gojkovića i Stjepka Guta. Počinje da nastupa i sa muzičarima kao što su Vitto Giordanio, Johan Hoerlen, Vladimir Kostadinovič, Dušan Novakov i mnogi drugi.

Sa samo 19 godina, Filip u Kelnu formira svoj prvi internacionalni trio sa basistom Draganom Trajlkovskim (Makedonija) i bubnjarom Rodrigom Villalonom (Kolumbija). Sa njima snima svoj prvi trio album Filip Bulatovic Trio – Live At Bechstein Centrum.

Nakon brojnih internacionalnih iskustava, 2010. godine, Filip se vraća u Srbiju. Osim džeza, započinje projekte na polju funk, fusion i pop muzike. Prvo autorsko iskustvo u pop/funk muzici je kompozicija Love And Trust, za koju je autor producent i tekstopisac. Tada postaje i član Udruženja kompozitora Srbije.

Zajedno sa Peđom Milutinovićem, Lukom Ignjatovićem i Perom Krstajićem osniva autorski sastav Qzama Quarte, koji postaje jedan od najinovativnijih bendova na Beogradskoj džez sceni. Ubrzo je usledilo i snimanje prvog albuma “Portrait In Black And White”, kao i prva internacionalna turneja. Filip započinje jos jedan funk projekat “Filip Bulatovic Funk Edition”, ansambl od 13 muzičara za koji je pisao originalnu muziku i aranžmane.

Filip Bulatović prvi put odlazi u Ameriku 2015. i ostvaruje nova poznanstva na najkonkurentnijoj džez sceni na svetu. Tu ponovo oformljuje svoj trio i nastupa sa muzičarima kao sto su Ofri Nehemya, Alexander Claffy, Dan Chmielinski, JK Kim… Osim trija, u Njujorku započinje seriju Fusion Quartet i solo koncertara.

Njegov eklektični opus stvaralaštva broji preko 50 kompozicija, od džez i klasičarskih do pop vokalnih pesama, kao i kompozicija i aranžmana za big bendove.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković