Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Muzikon obeležava 100 godina od rođenja Leonarda Bernštajna
Kamerni orkestar Muzikon
Kamerni orkestar Muzikon

Muzikon obeležava 100 godina od rođenja Leonarda Bernštajna

U četvrtak, 14. juna od 20.00, u Velikoj sali Doma omladine Beograda nastupiće kamerni orkestrar Muzikon. Cena ulaznice je 300 RSD.

Kamerni orkestar Muzikon će izvesti koncert posvećen stvaralaštvu Leonarda Bernštajna i kompozitora koji su uticali na njegov rad i formirali ga kao jednu od najznačajnijih muzičkih figura u 20. veku.

Američki kompozitor, dirigent i profesor, Leonard Bernštajn svojim radom je otvorio vrata klasičnoj muzici širom sveta, stvorivši neiscrpnu zaostavštinu za sve njene obožavatelje – važnost njegovog stvaralaštva predmet je istraživanja već decenijama, a ostaje dosta tema i za generacije koje dolaze.

Ovaj koncert predstavlja omaž originalnoj i nesvakidašnjoj ličnosti koja je godinama predstavljala i promovisala najveće domete klasične muzike širom sveta.

Koncertni program je zamišljen kao razvojno iskustvo podeljeno na tri dela.

U prvom delu, odabrana su dela velikog prijatelja i uzora Leonarda Bernštajna, Arona Koplanda i Džordža Geršvina, među kojima su i „Rapsodija u plavom“ u aranžmanu za kamerni orkestar, koje je jedno od omiljenih i često izvođenih dela tokom Bernštajnove karijere.

Drugi deo koncerta posvećen je jednom od najreprezentativnijih dela Bernštajnovog stvaralaštva, mjuziklu „Priče sa zapadne strane“, tokom kojeg će posetioci imati priliku da čuju najreprezentativnije orkestarske odlomke.

Treći deo je vezan za uticaj Bernštajna, kao velikog profesora i promotera kvalitetne muzike, na muzičku zajednicu i njegove bliskosti sa džez stvaralaštvom, pa je završnica ovog koncerta posvećena džez standardima u izvođenju kamernog orkestra i trija Miloša Branisavljevića.

Kamerni orkestar Muzikon je novi umetnički multimedijalni sastav iz Beograda, koji promoviše kvalitet, izvrsnost i kreativnost, sa posebnim osvrtom na originalnu promociju i emancipaciju svih aspekata koncertnog izvođaštva.

Muzikon u Domu omladine – program koncerta

Četvrtak, 14. jun (20.00)

• Aaron Copland – 2 komada za gudački kvartet
• G. Gershwin – „Uspavanka“ za gudački orkestar
• G. Gershwin – „Rapsodija u plavom“ za kamerni orkestar (aranžman Anja Popović)
• L. Bernstein – „Priče sa zapadne trane“ – odlomci za Kamerni orkestar
• G.Gershwin – „Summertime“ za kamerni orkestar i džez trio
• J. Kern – „All The Things You Are“ za kamerni orkestar i džez trio (aranžman Miloš Branisavljević)

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.