Naslovna » BG servis » Novi gradonačelnik Beograda – dr Zoran Radojičić
Gradonačelnik Beograda - dr Zoran Radojičić (foto: beograd.rs)
Gradonačelnik Beograda - dr Zoran Radojičić (foto: beograd.rs)

Novi gradonačelnik Beograda – dr Zoran Radojičić

Gradski odbornici usvojili su na sednici Skupštine grada odluku da novi gradonačelnik Beograda bude dr Zoran Radojičić.

Na današnjoj sednici, za zamenika gradonačelnika izabran je Goran Vesić, a za članove Gradskog veća izabrani su Dragomir Petronijević, Tanja Popović, Stevo Marušić, Miloš Dangubić, Gavrilo Kovačević, Zoran Adamović, Elena Bilić, Filip Marjanović, Fadilj Eminović, Vojin Vučićević, Vladimir Jestratijević, Slobodan Šolević i Milan Janković.

Zahvalivši odbrnicima Skupštine grada, novi gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić istakao je da je svestan da je ispred njega veoma težak posao.

– Čast mi je što ste me podržali i učiniću sve da to poverenje opravdam. Biću gradonačelnik svih Beograđana i onih koji jesu i onih koji nisu glasali za mene. Trudiću se da svi budu zadovoljni i da svi osete veliko poboljšanje u svakodnevnom životu. Radićemo kao kompaktan tim, nastojeći da zajednički ostvarimo ciljeve koje smo obećali. Ja sam čovek kompromisa, neko ko hoće da nađe alternativu i mislim da ima prostora da svi zajedno nađemo zajedničke interese. Vrlo sam ponosan što je moj prethodni rad dobro ocenjen, ali sam svestan i toga da vaše poverenje moram da opravdam i u narednom periodu – kazao je Radojičić.

Aktuelni direktor Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj, dr Zoran Radojičić, prvi je doktor na čelu prestonice posle 24 godine, tj. od kada je završen mandat dr Slobodanke Gruden.

Dr Zoran Radojičić – za razvoj svih beogradskih opština

U svom ekspozeu dr Zoran Radojičić je izjavio da ukazano poverenje treba da opravda…

– Danas sam ovde zahvaljujući velikoj podršci i međusobnom prepoznavanju da imamo isti cilj da Beograd bude bolji i lepši grad za sve njegove građane… Plan je da nastavimo sa investicijama i projektima i tako dalje razvijamo našu prestonicu u metropolu, kakva ona duhom već i jeste, a izgledom i kvalitetom života svakog dana je sve bolja. Imamo dva strateška dokumenta koji su bili osnova prethodne uprave i postavili su temelje za razvoj grada. Govorim o Strategiji razvoja Beograda i Generalnom urbanističkom planu do 2021. godine – istakao je Radojičić.

– Konstatno poboljšanje kvaliteta života i održavanje razvoja grada je druga tačka misije Beograda. Pozicioniranje Beograda kao savremene evropske metropole, privrednog, obrazovnog, turističkog i kulturnog centra ovog dela Evrope je treća tačka naše misije. Na prvom mestu nam je unapređenje funkcionisanje Gradske uprave i svih sistema, kako bismo ga prilagodili korisnicima i omogućili im da lakše završe svoje poslove. U centru svakog našeg projekta mora biti čovek i razvoj svake od 17 beogradskih opština je podjednako važan – naglasio je Radojičić.

U prvih stotinu dana mandata počinjemo uređenje Trga republike, Karađorđeve ulice sa priobaljem. U planu je uređivanje Studentskog trga, Vasine ulice, Topličinog venca, Savske ulice, Ulice kneza Miloša, Terazijske terase, parka Ušće do Zemuna, Save promenade i drugo.

On je naveo i to da će Beograd do kraja godine dobiti novi bulevar, saobraćajnicu sa šest traka, trostrukim drvoredom, biciklističkom stazom i parking mestima, a to se gradi trenutno na prostoru Beograda na vodi. On će, dodao je, spojiti Bulevar vojvode Mišića kod Sajma i Karađorđevu ulicu na mestu gde će novi mosta zameniti stari Savski.

– Na oba ulaza biće po jedan veliki kružni tok. U tom delu se, nakon izmeštanja Železničke stanice na Prokop, otvara arhitektonski konkurs da se zgrada železničke stanice pretvori u istorijski muzej Srbije. Uredićemo trg ispred zgrade sadašnje Železničke stanice sa idejom da postane pandan Trgu republike, što je samo jedan od mnogobrojnih projekata u okviru našeg strateškog opredeljenja da Beograd spustimo na reke. Na tom mestu biće postavljen spomenik osnivaču srpske države – Stefanu Nemanji. Duboko verujem da modernizacija grada i poštovanje tradicije moraju ići ruku pod ruku – kazao je Radojičić.

– Moja vizija je da Beograd bude moderan grad koji se razvija i daje perspektivu najboljima, grad u kome žele da ostanu da žive naša deca, ali i grad u kome svoju šansu i zaštitu nalaze i oni najugroženiji. U mesecima koji dolaze nastojaću da se upoznam sa aktuelnim projektima i sa svojim saradnicima razvijem sisteme podrške ugroženim i marginalizovanim grupama u našem društvu – kazao je on.

Završavajući svoj ekspoze, Radojičić je rekao da će grad voditi sa puno posvećenosti i uz svest o istorijski i politički značajnim ličnostitima koje su doprinele razvoju Beograda, poštujući prestonicu i uvek imajući u vidu ljude koji čine energiju Beograda.

– Upravo ta energija je ono čime smo svi opijeni i u nju se zaljubi svaki posetilac našeg grada. Danas vam obećavam da ću sve svoje veštine i znanja usmeriti da Beograd bude bolje mesto za život, da se razvija u skladu sa svojom vizijom kao urban, održiv, odgovoran, dinamičan i razvijen evropski region i nastojaću da razvoj grada osete Beograđani u svim opštinama – zaključio je dr Zoran Radojičić. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.