Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » „Poslanstvo umetnosti“ iz Rusije u Beogradu i Novom Sadu
Poslanstvo umetnosti: Adelina Tazijeva i Jelisaveta Ukrainska
Poslanstvo umetnosti: Adelina Tazijeva i Jelisaveta Ukrainska

„Poslanstvo umetnosti“ iz Rusije u Beogradu i Novom Sadu

U sredu i četvrtak, 6. i 7. juna mini turneja „Poslanstvo umetnosti“ Doma muzike iz Sankt Peterburga i Rosotrudničestva biće organizovana u Srbiji.

Povodom Dana Rusije nastupiće Adelina Tazijeva (flauta) i Jelisaveta Ukrainska (klavir), prvog dana u beogradskom Ruskom domu, a drugog u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Na programu su Bah i Šubert čija će dela svirati Tazijeva, kao i dela Prokofjeva, Debisija, Lista i Humela koje će predstaviti Ukrainska.Za dž

Studentkinja Sanktpeterburškog državnog konzervatorijuma Adelina Tazijeva ima 22 godine. Pobednica je renomiranih takmičenja i učesnica Doma muzike od 2014. godine.

I Jelisaveta Ukrainska (21) je na istom konzervatorijumu i laureat je nekoliko međunarodnih takmičenja. Učesnica je programa Doma muzike u Sankt Peterburgu od 2016. godine.

Sreda, 6. jun (18.00)
Ruski dom, Kraljice Natalije 33
Ulaz slobodan.

Četvrtak, 7. jun (19.00)
Novi Sad; Matica srpska, Matice srpske broj 1
Ulaz slobodan.

„Poslanstvo umetnosti“ je jedinstveni projekat Doma muzike iz Sankt Peterburga i Rosotrudničestva, koji se održava od 2012. godine i uključuje nastupe mladih solista u Ruskim centrima nauke i kulture u inostranstvu.

Dan Rusije je jedan od najmlađih državnih praznika. Deklaracija o državnom suverenitetu usvojena je 12. juna 1990. godine i označila novu prekretnicu u istoriji te zemlje. Godinu dana kasnije, 12. juna 1991. održani su prvi izbori za predsednika države. Praznik se kao Dan Rusije obeležava od 2002. godine.

Koncerti „Poslanstvo umetnosti“ u čast ovog praznika će se ove godine održati u Sloveniji, Uzbekistanu, Vijetnamu, Moldaviji i Belgiji.

Dom muzike iz Sankt Peterburga – federalna kulturna institucija, stvorena je u 2006. godini u svrhe pripreme mladih ruskih muzičara za međunarodna takmičenja i festivala. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.