Naslovna » BG špijun » Slobodna zona: Besplatne filmske projekcije do kraja juna širom Srbije
Slobodna zona: Besplatne filmske projekcije
Slobodna zona: Besplatne filmske projekcije

Slobodna zona: Besplatne filmske projekcije do kraja juna širom Srbije

Festival Slobodna zona već dva meseca orgazuje besplatne filmske projekcije širom Srbije, a to će se nastaviti do kraja juna.

Ovo je već 12. godina zaredom da ovaj filmski festival organizuje Turneju pedesetak gradova i opština. Pet najboljih filmova sa festivala održanog tokom novembra prethodne godine u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, do sada je potpuno besplatno prikazano u 25 mesta u Srbiji.

Do kraja juna na mapi Slobodne zone naći će se još 25 gradova i opština u svim krajevima naše zemlje.

Među njima nalaze se i Kraljevo, Vranje, Bajina bašta, Mionica, Paraćin, Sombor, Kanjiža, Žabalj, Ruski Krstur, Sjenica, Bor, Petrovac na Mlavi, Kruševac, Sremska Mitrovica, Užice, Gornji Milanovac, Irig, Prokuplje, Odžaci, Požarevac i drugi.

Pet angažovanih filmova

Na ovogodišnjem repertoaru Turneje našlo se pet angažovanih filmova – tri dokumentarna i dva igrana.

Predvodnik ovogodišnjeg izbora je dokumentarni film „Dan oslobođenja„, koji prikazuje čuveni kontroverzni nastup rok grupe Laibach u „poslednjoj komunističkoj diktaturi sveta“ – Severnoj Koreji.

Zatim sledi hit evropskih festivala 2017. koji je na Slobodnoj zoni osvojio Nagradu publike, dokumentarni film „Čavela„, o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara.

Treći je uzbudljivi, igrani film „Ćambra„, dobitnik Europa Cinemas Label Award na Festivalu u Kanu, koji prati avanturu 14-godišnjaka iz male romske zajednice čija pustolovina počinje nakon što mu brat nestane.

Sledeći je igrani film „Crveni pas: pravi plavi“ o prijateljstvu i avanturi dečaka i jednog olinjalog psa koji je postao australijska legenda.

Peti film na Turneji je dokumentarac „500 godina“ koji prikazuje epsku priču koja je dovela Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji. Film je rađen iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja i prikazuje teškoće s kojima se borba za pravdu suočava.

Misija Turneje Slobodne zone jeste decentralizacija kulture sa namerom da se kvalitetan filmski sadržaj ponudi publici u manjim gradovima u kojima bioskopi ne postoje, a kulturna dešavanja su retkost.

Program Turneje i raspored projekcija po gradovima možete pronaći OVDE. (danubeogradu.rs)

loading...