Naslovna » Izlasci » Izložbe » Svečano otvoren Narodni muzej u Beogradu
Narodni muzej u Beogradu - svečano otvaranje
Narodni muzej u Beogradu - svečano otvaranje

Svečano otvoren Narodni muzej u Beogradu

Rekonstruisani Narodni muzej u Beogradu svečano je otvoren juče, 28. juna 2018, na Vidovdan, multimedijalnim spektaklom.

Na Trgu republike i u Narodnom muzeju svečanosti su prisusutvovali političari i predstavnici diplomatskog kora i mnoge poznate ličnosti iz sveta kulture i javnog života.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić naglasila je značaj timskog rada i kontinuiteta, ističući da je otvaranje Narodnog muzeja rezultat upravo toga.

– Ovo je važan korak ka budućnosti u kojoj cenimo stvaralaštvo i kreativnost. Narodni muzej je srž naše kulturne tradicije i izuzetan spomenik kulture ne samo za našu zemlju već i za Evropu – navela je ona i naglasila da ovaj čin treba svima nama da bude „vetar u leđa“ jer su muzeji mesto spajanja predaka i potomaka.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević najavio je da nas u narednom periodu očekuje, između ostalog, i realizacija projekta Muzeja grada Beograda u Resavskoj i izgradnja zgrade opere i baleta na Trgu Republike.

On je poručio da otvaranje Narodnog muzeja treba da bude simboličan početak male renesanse kulturnog razvoja naše zemlje jer, kako je dodao, kultura je naša hrana i naš život.

Naša najznačajnija institucija kulture – Narodni muzej u Beogradu – posle petnaest godina otvorila je vrata posetiocima.

Izloženo je oko tri hiljade od četiri stotina hiljada artefakata, koliko ih Narodni muzej poseduje.

Radno vreme Narodnog muzeja i cene ulaznica

Narodni muzej je otvoren 28. juna u 23.00. Besplatan ulaz trajaće do 1. jula a radno vreme će biti:

• četvrtak, 28. jun (23.00) – petak, 29. jun (do 22.00);
• subota, 30. jun (10.00 – 22.00);
• nedelja, 1. jul (10.00 – 22.00).

Narodni muzej se nalazi u centru Beograda, na glavnom gradskom trgu, Trgu republike 1a (Opština Stari grad).

Radno vreme od 2. jula 2018:
• utorak, sreda, petak… 10.00 – 17.00;
• četvrtak, subota… 12.00 – 20.00;
• nedelja… 10.00 – 14.00 (besplatan ulaz za sve posetioce);
• ponedeljak… zatvoreno za posete.

Cena ulaznice je 300 dinara. Učenici i studenti plaćaju kartu 100 dinara. Cena karte po osobi u okviru grupne posete (min. 12 osoba) je 100 dinara, a uz stručno vođenje – 200 dinara.

Besplatan je ulaz za decu predškolskog uzrasta, osobe sa invaliditetom i njihovoj pratnji, za učenike umetničkih škola, studente Filozofskog, Arhitektonskog i umetničkih fakulteta.

Sa jednom kupljenom ulaznicom moguće je obići Narodni muzej, Galeriju fresaka i Muzej Vuka i Dositeja u roku od dva dana.

Narodni muzej – nova stalna postavka

Narodni muzej u Beogradu - stalna postavka (foto: Narodni muzej)
Narodni muzej u Beogradu – stalna postavka (foto: Narodni muzej)

Nova stalna postavka muzeja obuhvata ogromni hronološki opseg od dalekog paleolita sve do umetnosti 20. veka.

Organizovana na tri nivoa reprezentativnog zdanja, postavka će biti raspoređena na 5000 m² izložbenog prostora.

Predstavljajući čitav fond Narodnog muzeja, pažljivo odabrani eksponati, kao i postavka u celini će svedočiti o izuzetnim arheološkim istraživanjima, predvođenih stručnjacima Narodnog muzeja, o vidovima reprezentacije srpskih vladara kroz umetničke predmete, o poklonodavcima i kolekcionarima, slikovito i hronološki, a istovremeno nelinearno i pravolinijski, vodiće posetioca od praistorije do savremene umetnosti.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.