Naslovna » Izlasci » Sport » „Trofej Beograda“ u ragbiju u subotu
"Trofej Beograda" u ragbiju
"Trofej Beograda" u ragbiju

„Trofej Beograda“ u ragbiju u subotu

U subotu, 16. juna, igra se tradicionalni međunarodni turnir „Trofej Beograda 2018“ u ragbiju za juniore na stadionu Kralj Petar Prvi u Beogradu (FK Rad).

Na turniru će, pored reprezentacije Srbije i selekcije Beograda, učestvovati i ekipa „George Heriots“ iz Edinburga i „Ippokratis“ iz Grčke.

Turnir će biti održan u čast proslave sto godina ragbija u Srbiji i u znak sećanja na prvu ragbi utakmicu koju je naša reprezentacija odigrala 1918. godine.

Utakmica koju su prvi srpski ragbisti odigrali protiv ekipe „Britanskih kolonija“ iz Edinburga smatra se prvom zvaničnom utakmicom reprezentacije Srbije u svim sportovima.Za dž

Priča iz Prvog svetskog rata

Jedna od najdirljivijih priča iz Prvog svetskog rata jeste ona o srpskim dečacima, često siročićima pronađenim pored puta, koji su se sa vojskom povlačili preko Albanije do Krfa.

Srpska vlada zaključila je da Srbija, bez obzira na to što je okupirana, mora da misli na svoju posleratnu budućnost i poslala je više od tri hiljade dečaka na školovanje u Francusku i Veliku Britaniju.

Tako je grupa od 27 dečaka dospela u Edinburg, u prestižnu školu „George Heriots“, gde su proveli naredne četiri godine.

Iako nisu znali engleski jezik, koji u to vreme nije bio popularan kao danas, dečaci su ostvarili odličan uspeh u školovanju i, što je mnogo zanimljivije, zavoleli ragbi o kojem do dolaska u Škotsku nisu znali ništa.

Neki od njih igrali su i za tim škole, a utakmica koju su odigrali protiv ekipe „Britanskih kolonija“ smatra se prvom zvaničnom ragbi utakmicom reprezentacije Srbije.

Reprezentacija Srbije 1918. godine je u Edinburgu pobedila selekciju „Britanskih kolonija“ rezultatom 8:6. Po završetku školovanja, dečaci – tada doktori, ekonomisti, inženjeri doneli su prvu ragbi loptu u Srbiju, nedugo potom osnovani su i prvi ragbi klubovi na ovim prostorima.

To će biti izuzetna prilika da se odužimo na gostoprimstvu koje su Škoti, u vreme najtežih momenta naše istorije, ukazali srpskoj deci prihvatajući ih i pružajući im obrazovanje i sigurnost.

Specijalni gosti turnira biće potomci srpskih dečaka iz Edinburga, kao i ekipa škole „George Heriots“.

Turnir počinje u 11.30, a završava se u 17.40. Ulaz je slobodan.

Turnir organizuje Ragbi savez Beograda pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.