Naslovna » Izlasci » Izložbe » UP „Cvijeta Zuzorić“: Fantastični Šangaj
Fantastični Šangaj
Fantastični Šangaj

UP „Cvijeta Zuzorić“: Fantastični Šangaj

Do 17. juna u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ aktuelna je manifestacija „Fantastični Šangaj“, posvećena promociji ovog grada, kao i ojačavanju kulturne razmene između Kine i Srbije.

U okviru ceremonije otvaranja dodeljene su i dve knjige našim kulturnim institucijama. Nedavno je na kineskom jeziku objavljena biografija Nikole Tesle pod nazivom „Teslina biografija“ i ovo izdanje poklonjeno je Muzeju Nikole Tesle.

Čuvena spisateljica iz Kine, Danjan Čen, poklonila je svoju knjigu „Zemlja lovaca na snove – geografsko čitanje Hazarskog rečnika“ najstarijoj knjižari na Balkanu, knjižari izdavačke kuće Prosveta „Geca Kon“.

Šangaj i Beograda – čudesne sličnosti

Ranije je održan dijalog na temu „Šangaj i Beograd u očima šangajskog pisca“, a Danjan Čen je govorila o sličnostima i razlikama između ova dva grada.

– Šangaj i Beograd, dva miljama udaljena grada, ipak imaju mnogo čudesnih sličnosti. Geografski, oba grada se nalaze na mestu ukrštanja dve reke. Istorijski, oba grada su iskusila napade i sjedinjavanje sa različitim kulturama, ali zato način na koji su prihvatali strane kulture nije bio isti. Na osnovu svega toga razvili su svoj jedinstveni urbani temperament. Ovo je jedna veoma zanimljiva tema – rekla je Čen.

Organizatori manifestacije „Fantastični Šangaj“ pripremili su za ovu priliku tri različite medijske forme kojima će u potpunosti otkriti izgled današnjeg Šangaja.

Na izložbi u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ publika će imati priliku da vidi oko 30 fotografija kineskih i inostranih fotografa i novinara, koje iz različitih uglova prikazuju krajolik i ljude savremenog Šangaja.

Na istom mestu, posetioce očekuje i visoko tehnološki, interaktivni projekat pod nazivom „Let iznad Šangaja“. Ovaj film predstavlja prvi kineski film snimljen VR tehnikom iz vazduha.

Šangaj u Knez Mihailovoj

Na drugoj lokaciji, u centru Beograda, u pešačkoj zoni Knez Mihailove ulice, odvija se izložba fotografija pod nazivom „Šangaj 360o“ koja će sigurno izazvati simpatije prolaznika zbog svog atraktivnog izgleda.

Tim stvaralaca iz Nemačke, koristeći mali helikopter, napravio je fotografije predivnog krajolika obe obale reke Puđiang, povezao ih u jedinstven „Svod Šangaja“ stvorivši trodimenzionalni utisak i tzv. mehanizam valjkastog oblika pod nazivom „Šangaj 360o“.

Ovo je potpuno novi snimak šarmantnog šangajskog predela pod nebeskim svodom koji ima za cilj da ljudima iz svih oblasti života Srbije prikaže harizmatičnost Šangaja kao međunarodne metropole.

Organizator manifestacije je Kancelarija za informisanje grada Šangaja i ona u Beogradu ima posebnu priliku i namenu. Srbija je u okviru inicijative „Put svile“ veoma važan partner Republici Kini.

Nedavno, tačnije 21. maja 2018, Šangaj i Beograd su postali i zvanično gradovi pobratimi. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.