Naslovna » Izlasci » Festivali » XVII Međunarodni festival harfe u Beogradu: Double Temps
XVII Međunarodni festival harfe u Beogradu: Double Temps
XVII Međunarodni festival harfe u Beogradu: Double Temps

XVII Međunarodni festival harfe u Beogradu: Double Temps

Od 12. do 26. juna u Beogradu će se održati XVII Međunarodni festival harfe, u organizaciji Udruženja harfista i prijatelja harfe Srbije, pod sloganom „Double Temps“ (Dvostruko vreme).

Misija organizatora je popularizacija umetničke muzike za harfu, očuvanje evropske kulturne baštine, promocija savremenog stvaralaštva i posebno stvaralaštva srpskih kompozitora, kao i iskorak iz kulturnog elitizma u pravcu decentralizacije i dostupnosti kulture svima.

Zato je organizovan potpuno besplatni višednevni užitak za publiku.Za dž

Ovogodišnji XVII Međunarodni festival harfe sastoji se od osam besplatnih koncerata u beogradskim reprezentativnim koncertnim dvoranama. Nastupiće najpoznatiji domaći i strani umetnici, kao i višestruko nagrađivani mladi talenti čije vreme tek dolazi.

XVII Međunarodni festival harfe – program

• 15. jun – Studentski kulturni centar
19.30… Renomirana italijanska harfistkinja Nikoleta Sanzin održaće resital muzike za harfu, koji uključuje kompozicije italijanskih autora koje će publika u Beogradu imati po prvi put prilike da čuje.

21.00… Koncert „Clair de Jazz“ je osmišljen autentičnim aranžmanima u kojima su popularna dela iz opusa umetničke, odnosno klasične muzike „spojena“ zvukom i bojom, sa džez muzikom, kroz autetične aranžmane za nesvakidašnji sastav koji čine harfa, klavir, bas gitara i perkusije (Ivana Pejoska – harfa, Nikola Knežević – bas gitara, Goran Milošević – perkusije, Vladimir Nikolov – klavijature).

• 18. jun – Svečana sala Skupštine grada Beograda
19.30… Nastupiće Aleksandar Boldačev, istaknuti rusko-švajcarski harfista, u okviru svoje svetske turneje tokom koje će nastupiti u više od 100 gradova (tokom 2018. godine). Ovaj, trenutno verovatno najtraženiji umetnik u svetu harfe, nastupio je 2016. godine u Beogradu i oduševio i žiri i publiku u okviru XV festivala „Starharps“.

21.00… Koncert muzike za harfu i udaraljke u izvođenju naših mladih, ali već priznatih muzičara, harfistkinje Mine Marinković i perkusioniste Ivana Marjanovića.

• 20. jun – Muzej nauke i tehnike
20.00… Bugarske umetnice Anđela Mađarova – harfa i Ivona Nedeva – flauta – sviraće koncert posvećen stogodišnjici smrti Kloda Debisija.

• 22. jun – Centar lepih umetnosti Jovana Koludžije Gvarnerijus
20.00… Trio iz Hrvatske neobičnog sastava: Tajana Vukelić Peić (harfa), Iva Ljubičić Lukić (klavir) i Srđan Peić (horna) predstaviće se po prvi put u Beogradu.

• 23. jun – Svečana sala muzičke škole „Stanković“
20.00… Mlada, perspektivna harfistkinja iz Austrije Elizabet Plank predstaviće se kroz resital muzike klasičnog harfističkog repertoara.

• 25. jun – Sala Beogradske filharmonije
20.00… Kao završni koncert glavnog programa Festivala biće upriličeno autorsko veče kompozitorke Dragane Jovanović, posvećeno njenom kompozitorskom opusu za harfu. Na koncertu će nastupiti harfistkinje Milena Stanišić, Ljiljana Nestorovska, Ljubica Sekulić, Ivana Pavlović i Ivana Pejoska, flautistkinja Stana Krstajić i ansambl Metamorfozis pod upravom dirigenta Ivana Markovića.

Između ostalih na koncertu će publika imati prilike da čuje kompoziciju: „Priče iz moje šume“ za tri harfe (nedavno premijerno izvedena na festivalu „Severna lira“ u prepunoj sali Marijinski teatra u Sankt Peterburgu, kao i premijerno izvođenje prvog ikada napisanog koncerta za harfu i gudače od strane srpskog kompozitora.

Prateći program

Prateći program Festivala čine koncerti posvećeni različitoj publici, koji će biti izvedeni van najpoznatijih koncertnih dvorana u Beogradu, kao i majstorski kursevi za mlade harfiste.

Ideja vodilja ovogodišnjeg Festivala je da se muzika za harfu približi što većem broju novih slušalaca, stoga će koncerti biti organizovani u dva termina, na različitim lokacijama.

Koncerti će biti održani van centra grada, van Beograda ili po različitim ustanovama u Beogradu. Odabir dela koja će biti izvedena na koncertima je pažljivo planiran, te su koncerti zanimljivi i prijemčivi svim uzrastima i društvenim strukturama.

• 12. jun od 12.00
– Osnovna škola „Radivoj Popović“ u Zemunu (Vaspitanje i obrazovanje dece sa oštećenjem sluha, razvojnom disfazijom, autizmom, disharmoničnim razvojem, govorno- jezičkim problemima). Nastupaju studenti FMU: Marina Arsenijević, Jovana Bjele i Zagorka Medić.

• 14. jun od 14.00
– Ustanova za decu i mlade Sremčica (Ustanova socijalne zaštite koja zbrinjava decu i mlade sa smetnjama u razvoju). Nastupaju studenti FMU: Jana Čubrilović i Jelena Todorović.

• 17. jun od 19.00
– Kulturni centar Pančeva. Reprizno nastupa kvartet Clair de Jazz: Ivana Pejoska – harfa, Nikola Knežević – bas gitara, Goran Milošević – perkusije, Vladimir Nikolov – klavijature.

• 18. jun od 10.30
– Stacionar Diljska – Ustanova Gerontološki centar. Nastupa harfistkinja Aleksandra Prvulović.

• 20. jun od 11.00
– Vrtić „Bubica“ na opštini Zvezdara. Nastupa harfistkinja Ana Marija Franc.

• 26. jun od 20.00
– Dom kulture Studentski grad. Repriza autorske večeri kompozitorke Dragane Jovanović. Nastupaju: harfistkinje Milena Stanišić, Ljiljana Nestorovska, Ljubica Sekulić, Ivana Pavlović i Ivana Pejoska i ansambl Metamorfozis pod upravom dirigenta Ivana Markovića.

• 26. jun od 20.00
– Dom kulture Gornji Milanovac. Reprizno nastupaju harfistkinja Mina Marinković i perkusionista Ivan Marjanović.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.