Naslovna » Izlasci » Izložbe » Zemunski salon karikature: 22+1 – Karikaturista gost Darko Drljević
Zemunski salon karikature: Darko Drljević, prva nagrada 2013.
Zemunski salon karikature: Darko Drljević, prva nagrada 2013.

Zemunski salon karikature: 22+1 – Karikaturista gost Darko Drljević

U sredu, 13. juna, u okviru manifestacije Zemunski međunarodni salon karikature 2018 biće otvorena izložba 22+1 – Karikaturista gost Darko Drljević.

Zemun je dvadesetjednu godinu bio najznačajniji centar jugoslovenske, srpske, a može se slobodno reći i svetske karikature.

Sve je počelo od skromne izložbe i promocije knjige Branka Najholda „Zemunska škola karikature“ o generaciji vodećih jugoslovenskih karikaturista poteklih iz jednog razreda Zemunske gimnazije, daleke 1996.

Zemun i Salon su svake godine zauzimali sve značajnije mesto na svetskoj mapi konkursa karikature. Maksimum je bio ostvaren 2004. godine kada je dospeo na treće mesto u rangu sličnih manifestacija u svetu. Salon je tako živeo za sve Zemunce onoliko dugo koliko je Branko Najhold živeo za Zemun i Salon.

Preranom i iznenadnom smrću Branka Najholda (2016), niz od dvadest jednog salona je završen velikom retrospektivom 2017.

Ovom izložbom Salon nije zajedno sa svojim osnivačem otišao u legendu – on i dalje postoji, pre svega u fundusu Muzeja karikature koji raspolaže sa 16.000 originalnih karikatura 6.000 autora iz oko 80 zemalja celog sveta, i nažalost, još uvek nema svoj adekvatan prostor. On takođe i dalje postoji u živom sećanju i u potrebi za nastavkom postojanja u nekom drugom obliku.

Odgovor na pitanje: „Šta dalje?“ nametnuo se sam po prirodi stvari. Kao sedište koletivne smotre Međunarodnog salona karikature, Zemun je ugostio mnoge pojedince – karikaturiste svetskog ugleda. Zato je odlučeno da se na baštini manifestacije koja je trajala više od dve decenije nastavi sa organizacijom izložbe pod nazivom „22+1 – Karikaturista gost“.

Prvi gost u ovoj novoj seriji je Darko Drljević, rado viđen u Zemunu, nosilac prve nagrade Zemunskog međunarodnog salona karikature (2000. i 2013) i jedan od u svetu najviše nagrađivanih karikaturista iz regiona.

Drljević će u Galeriji „Stara kapetanija“ biti predstavljen sa 90 karikatura, nagrađivanih širom planete, od davne 1994. pa sve do ove godine.

Ovogodišnju izložbu, kao i nekoliko prethodnih, u okviru Zemunskog međunarodnog salona karikature, finansijski je pomogla Gradska opština Zemun. (danubeogradu.rs)