Naslovna » BG svaštara » Književnost » 16. Međunarodni kongres slavista u Beogradu
Međunarodni kongres slavista u Beogradu
Međunarodni kongres slavista u Beogradu

16. Međunarodni kongres slavista u Beogradu

Od 20. do 27. avgusta u Beogradu će se održati 16. Međunarodni kongres slavista kome će prisustvovati oko 1.200 učesnika iz 43 zemlje.

Gradonačelnik Zoran Radojičić izrazio je veliko zadovoljstvo što je Beogradu ukazana čast da ugosti slaviste iz čitavog sveta.

Naglasio je značaj veza između slovenskih naroda, očuvanja tradicije i saradnje slavista u naučnim istraživanjima, što je veoma važno za buduće naraštaje. Gradonačelnik je istakao da je ulaganje u nauku i mlade ljude pravi resurs društva i put kojim naša država treba i ubuduće da ide.

Grad Beograd podržava ovu međunarodnu organizaciju sa ciljem jačanja ugleda našeg grada, kao i razvijanja međunarodnih, naučnih i kulturnih veza sa zemljama Evrope i sveta.

Ovaj skup veoma je važan i za turizam srpske prestonice.

16. Međunarodni kongres slavista – teme

16. Međunarodni kongres slavista održaće se na Filološkom fakultetu koji je i domaćin ovog skupa.

Raspravljaće se o jeziku (poreklu, istoriji, gramatici…), književnosti, kulturi i folkloru i pitanjima slavistike (pravci razvoja, kontroverze, nasleđe, jubileji).

Specijalne teme kongresa su „Dvesta godina Srpskog rječnika Vuka S. Karadžića i Vukov značaj u slavistici“, „Aleksandar Belić u istoriji slavistike“ i „1918. godina i razvoj slovenskih jezika i književnosti i njihovog proučavanja“. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.