Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vlada Srbije: Formirana Komisija za borbu protiv narkomanije u školama
Borba protiv narkomanije u školama
Borba protiv narkomanije u Å¡kolama

Vlada Srbije: Formirana Komisija za borbu protiv narkomanije u školama

Komisija za borbu protiv narkomanije u školama formirana je danas na sednici Vlade Republike Srbije.

Komisija čiji će predsednik biti ministar zdravlja Zlatibor Lončar, radiće na podizanju svesti o štetnosti upotrebe narkotika.

Na sednici je konstatovano da je Republika Srbija odlučna u nameri da se beskompromisno suprotstavi dilerima droge.

Akcenat u ovoj borbi biće stavljen na posebno ranjivu grupu, a to su deca školskog uzrasta, koja sve češće postaju meta dilera drogom.

U tom pravcu, u narednom periodu biće preduzete odgovarajuće mere i organizovana sistemska kampanja, čiji je cilj povećanje svesti građana o štetnosti narkotika, odnosno direktan uticaj na decu školskog uzrasta, kao i na njihove roditelje.

Nacionalna kampanja za borbu protiv narkomanije u školama

U okviru nacionalne kampanje, ustanovljene su tri ključne tačke: edukacija učenika kroz emitovanje realnih, necenzurisanih snimaka, kampanja u medijima sa nacionalnom pokrivenošću usmerena ka roditeljima i obilasci ustanova koje zbrinjavaju i leče osobe koje imaju probleme sa zavisnošću od narkotika, poput „Drajzerove“ i drugih ustanova.

Stručni timovi sastavljeni od psihijatara, psihologa, policajaca, tužilaca i stručnjaka drugih profila posećivaće osnovne i srednje škole širom zemlje, kao i druge ustanove namenjene omladini, i u direktnom razgovoru sa đacima predstavljati po zdravlje pogubno dejstvo narkotika, kroz prikazivanje realnih, necenzurisanih snimaka koji prikazuju posledice uzimanja droge, i to kako po njihove konzumente, tako i po njihove porodice i prijatelje.

Paralelno sa tim, mora se uticati i na svest roditelja, odnosno dodatno ih edukovati kako da prepoznaju promene u ponašanju kod svoje dece nastale usled konzumiranja droge i njihova potencijalno rizična stanja.

U medijima sa nacionalnom pokrivenošću biće emitovani edukativni sadržaji eminentnih stručnjaka i javnih uglednih ličnosti.

Jedan od elemenata nacionalne kampanje predstavljaće i organizovane posete učenika srednjih škola ustanovama koje zbrinjavaju osobe koje imaju probleme sa zavisnošću od narkotika.

Cilj jeste da se kroz neposredno, vizuelno iskustvo teških posledica konzumiranja droga, kod dece pojača svest i dodatno učvrsti negativan stav o narkoticima.

Takođe, zaključak je da prema dilerima koji prodaju drogu maloletnicima država Srbija neće imati milosti.