Naslovna » BG servis » Leto 2018. u Beogradu: Radovi u Balkanskoj, Svetogorskoj, Takovskoj…
Leto 2018. u Beogradu: Radovi u Balkanskoj, Svetogorskoj, Takovskoj...
Leto 2018. u Beogradu: Radovi u Balkanskoj, Svetogorskoj, Takovskoj...

Leto 2018. u Beogradu: Radovi u Balkanskoj, Svetogorskoj, Takovskoj…

Leto 2018. u Beogradu obeležiće i radovi u Balkanskoj, Svetogorskoj, Karađorđevoj, Takovskoj, Radničkoj i drugim centralnim ulicama.

Rekonstrukcija Balkanske ulice počela je danas i trajaće do 15. oktobra 2018. Posle završetka, ova ulica postaće posebna zona od interesa za turizam grada kao ulica starih zanata, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić za TV „Prva“.

– Zamenićemo kompletne instalacije, vodovodnu i toplovodnu mrežu jer to nikada ranije nije rađeno. Zameniće se i kocke na kolovozu, a trotari će biti pod kamenom, a ne kao do sada pod asfaltom. Omogućićemo ljudima koji se bave starim zanatima da dobiju besplatno ili uz malu nadoknadu lokale u ovoj ulici i na taj način sačuvamo i ovu ulicu i njen duh – rekao je Vesić.

On je istakao da će Balkanska ulica ostati pod kockom, kao i da će ona biti vraćena u još nekoliko ulica u centru grada, poput Tadeuša Košćuška, jer to daje posebnu draž gradu.

Na uglu ulica Admirala Geprata, Balkanske i Gavrila Principa, na platou gde je decenijama bio nelegalni zidani objekat, biće izgrađen urbani džep kako bi građani okolnih zgrada mogli da koriste ovaj javni prostor.Radovi u toku

– Ova ulica je devastirana jer je podloga bila vrlo tanka, a sada se ulice rade pod opterećenjem koje se planira za dvadeset godina – rekao je zamenik gradonačelnika i dodao:

– Po gradskoj odluci koja je na snazi poslednje dve godine, svim lokalima u zoni rekonstrukcije koja traje duže od 60 dana omogućavamo da, ukoliko su u poslovnom prostoru grada, ne plaćaju kiriju. Takođe, imamo i dogovor sa Poreskom upravom da se za vreme rekonstrukcije njihov porez, koji je uglavnom paušalni, odloži dok traju radovi. Na taj način se trudimo da pomognemo zanatlijama, ali činjenica je da je svuda gde su ovakvi radovi obavljeni, promet kasnije bio poboljšan.

Za vreme radova biće ostavljen prolaz do lokala kako bi građani mogli da koriste njihove usluge. Kada budu gotovi radovi u Balkanskoj biće restaurirane i fasade kako bi cela ulica dobila novi život.

Faze radova u Balkanskoj

I JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ izvodi radove u dve faze koji u Balkanskoj ulici menjaju režim saobraćaja od raskrsnice sa ulicama Admirala Geprata i Gavrila Principa do Ulice kraljice Natalije.

U prvoj fazi za saobraćaj se zatvara deo od raskrsnice sa ulicama Admirala Geprata i Gavrila Principa do Lomine, uz izmenu režima saobraćaja u Balkanskoj, od Lomine do Kraljice Natalije. Prva faza traje do 29. jula.

U drugoj fazi, do 10. avgusta, zatvara se deonica od raskrsnice sa Admirala Geprata i Gavrila Principa do Kraljice Natalije.

Radovi u Takovskoj od 10. avgusta

Jutros je počela i rekonstrukcija Svetogorske ulice, na potezu od Takovske do Kondine.

Tokom radova koje izvodi JKP „Beograd-put“, Svetogorska ulica će biti zatvorena za saobraćaj od raskrsnice sa ulicama Takovskom i Ilije Garašanina do raskrsnice sa ulicama Kondinom i Cetinjskom. Prekid saobraćaja u ovoj ulici trajeće od 10. do 31. jula.

Od 10. avgusta radovi će se odvijati i u Takovskoj, na potezu od 27. marta do Jaše Prodanovića.

Sekretarijat za saobraćaj saopštio je da je od danas za saobraćaj zatvorena i Ulica Slavka Miljkovića kod raskrsnice sa državnim putem IIA reda br. 154 (Resnik). Radove do 31. avgusta izvodi JP „Putevi Srbije“.

Gundulićev venac, Radnička, Višnjička…

Leto u Beogradu 2018: Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića (foto: Tanjug / Tanja Valić)
Leto u Beogradu 2018: Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića (foto: Tanjug / Tanja Valić)

Tokom radova koje izvodi JKP „Beogradske elektrane“, za saobraćaj je do 21. jula zatvorena Ulica Gundulićev venac, od Venizelosove do Komnen Barjaktara.

Takođe, zbog radova koje izvodi ovo preduzeće, do 26. jula biće zatvoren saobraćaj u Ulici Otokara Keršovanija, od Ulice vojvode Stepe do Bilećke, i u Bilećkoj, na uglu sa Ulicom Otokara Keršovanija.

Pre neki dan završena je rekonstrukcija Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića.

Od 12. jula počeće rekonstrukcija Radničke ulice, od Maršala Tolbuhina do skretanja za Adu Ciganliju. Ti radovi će trajati do 5. avgusta, dok 20. jula počinje i rekonstrukcija Ulice kneginje Zorke, koja će biti završena do kraja avgusta.

Radovi u Bulevaru oslobođenja se privode kraju, a Višnjička ulica, u kojoj su do sad bile velike gužve, biće puštena u rad danas, 10. jula.

U Ulici siva stena (ugao sa Ulicom braće Jerković) do 13. jula radove izvodi JKP „Beogradske elektrane“.

Manji radovi se izvode i u jednom delu Kumodraške, Vase Čarapića, Partizanskoj u Zemunu, ulicama na Zvezdari (Cvetanova ćuprija, Batutova, Krfska, Koste Abraševića, Generala Živkovića, Subotička, Slobodanke Danke Savić), na Čukarici (Stanislavskog, Palisadska, Beogradska, Šavnička), u Rakovici (Ulica oslobođenja)…

Najavljeni radovi i za 2019…

Grad Beograd najavio je rekonstrukciju Ulice kraljevića Marka koja postaje pešačka zona, ali to je već priča za sledeću godinu…

Gradska vlast najavila je da će se čitav kraj Savamale promeniti, da će se izgraditi urbani džepovi, rekonstruisati Karađorđeva

Početkom sledeće godine u blizini Balkanske počeće radovi na rekonstrukciji Savskog trga, na kome će 28. juna sledeće godine biti postavljen spomenik Stefanu Nemanji.

– Ako tome dodamo rekonstrukciju zgrade stare Železničke stanice i njeno pretvaranje u Istorijski muzej Srbije, rekonstrukciju hotela „Bristol“, Hercegovačke, Travničke i Karađorđeve ulice, jasno je da će ovaj kraj Savskog venca biti potpuno uređen i da će stanovnici ovog dela grada moći da uživaju u promenama i razvoju – naglasio je Vesić. (Beoinfo; obrada: danubeogradu.rs)