Naslovna » BG špijun » Moon Fest 2018 na Staroj planini
Moon Fest
Moon Fest na Staroj planini

Moon Fest 2018 na Staroj planini

Outdoor festival na Staroj planini – Moon Fest 2018 – biće održan od 26. do 29. jula u organizaciji Turističke organizaciji opštine Knjaževac.

Moon Fest ima podršku Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija a pripremljen je u saradnji sa organizacijom „Srbija za mlade“.

Ključna aktivnost festivala je „Noćni uspon na najviši vrh Midžor“ u noći punog meseca između 27. i 28. jula.

Ove godine će se dogoditi veliki nebeski spektakl – najduže pomračenje Meseca u ovom veku: od 20.30 do 20 minuta posle ponoći, uz potpuno pomračenje od 21.30 do 23.15.

Učesnici, osim u „Noćnom usponu na Midžor“, mogu da učesvuju u raznim adrenalinskim aktivnostima: abseilling na impresivnim stenama Babinog zuba, zip-line, slack-line, kupanje, kajking i ronjenje na prelepom Zavojskom jezeru – „Uvcu istočne Srbije“.

Smeštaj je u kampu u selu Balta Berilovac na Staroj planini, u kom će pored duženja i gitare uz logorske vatre učesnici moći da se zabave uz streličarstvo, čobanske igre i igre bez granica.

Pored toga imaće priliku i da se kupaju na termalnim bazenima „Banjica“ u Knjaževcu i da pešače do brojnih drugih vidikovaca.

Noćni upon na Midžor

U noći punog meseca (27/28. jul) očekuje se da će festival posetiti više stotina planinara i ljubitelja prirode.

Od 20.00 će početi okupljanje učesnika na platou ispred kafe-restorana „Plaža“. Na prostoru ispred biće postavljeni teleskopi odakle će se posmatrati potpuno pomračenje Meseca.

Na platou i u bašti restorana profesori Prirodno-matematičkog fakulteta iz Niša održaće predavanje na temu planete Zemlje, Meseca i sunčevog sistema, a biće postavljen video bim koji će emitovati snimak sa jednog teleskopa.

Organizator je obezbedio i zabavni sadržaj za ovo veče.

Posebna atrakcija biće zatamnjeni Mesec, koji će se videti golim okom i koji će, zbog prelamanja svetla, biti crvene boje.

Od 23.30 prestaje potpuno pomračenje i Zemljina senka počeće da „oslobađa“ Mesec.

Od ponoći se kreće na noćni uspon markiranom stazom dugom oko 7,5 km do najvišeg vrha Stare planine u Srbiji – Midžora (2169 mnv). Učesnici će na vrhu sačekati svitanje i izlazak sunca, a onda će se istom stazom vratiti nazad.

Noćno planinarenje, potpuno pomračenje Meseca, impresivni izlazak Sunca i jutro na Staroj planini je neverovatan doživljaj koji će zauvek ostati u sećanju učesnika.

Moon Fest – dani posle pomračenja

U subotu, 28. jula posle 12.00, biće organizovane čobanske igre, streličarstvo i igre bez granica, a u večernjim satima nastupiće rok grupa Dangube.

Poslednjeg dana festivala učesnici će biti na Zavojskom jezeru sa zanimljivim aktivnostima gde će, pored kupanja, moći da učestvuju u kajakingu, ronjenju i slackline-u.

Program outdoor manifestacije Moon Fest 2018. i više informacija potražite na OVOM LINKU.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.