Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzej Mladenovca: Otvaranje i nova izložba „Ćilim“
Muzej Mladenovca - Ćilim
Muzej Mladenovca - Ćilim

Muzej Mladenovca: Otvaranje i nova izložba „Ćilim“

U četvrtak, 2. avgusta od 16.30, biće otvoren renovirani Muzej Mladenovca kao i izložba „Ćilim“ autorke Magdalene Ivković.

Renovirani Muzej Mladenovca u Kralja Aleksandra Obrenovića 69 biće mesto na kom će muzejska savetnica Muzeja grada Beograda predstaviti ćilim kao deo bogate srpske materijalne baštine.

Ćilim – osnovni elemenat dekorativnog tekstila

Tkanje je vrsta domaće radinosti, a ćilim je malo remek-delo srpske tkalje i jedan od malobrojnih predmeta u čijoj je izradi žena imala dominantnu ulogu.

Izložba „Ćilim“ predstavlja odabir trideset reprezentativnih tekstilnih primeraka iz zbirke Muzeja Mladenovca. Raskošni, različiti po stilu, funkciji i tehničkim karakteristikama, izrađivani su od kraja XIX do sedamdesetih godina XX veka.

U široj kosmajskoj oblasti, klečani ćilim je bio najskupoceniji deo devojačke spreme. Na osnovu sagledavanja stilskih osobina, tehnike tkanja, sirovina, ornamenata, kompozicionih rešenja, ćilimi iz zbirke Muzeja Mladenovca su veoma slični, ili čak isti, ćilimima šumadijsko-moravskog stila.

Uprkos činjenici da se iste stilske karakteristike i tehnike izrade susreću u Šumadiji i na širem prostoru Srbije, svaki ćilim je lepotan za sebe, poseban, autentičan i mističan, sa sopstvenim karakterom i dušom.

Njegove šare su slikovno pismo, a na njima se prepoznaju individualni i etnički identitet, ali i pojedinačne intimne priče.

Izborom ćilima, alatki korišćenih za njihovu izradu i drugih predmeta iz enterijera starih kuća, izložba Magdalene Ivković vodi posetioce u ne tako davnu prošlost i ukazuje na značajan segment specifične tradicionalne kulture kosmajske oblasti. (danubeogradu.rs)