Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Plastične kese vs. platnene torbe
Plastične kese
Plastične kese

Plastične kese vs. platnene torbe

Plastične kese su svuda oko nas – po šumama, rekama, parkovima, lete po ulicama. Srbiju su zatrpale plastične kese i drugi plastični otpad.

A u svetu, objavio je Domino magazin, borba protiv plastičnih kesa postaje sve ozbiljnija. A kako i ne bi kada smo ove nedelje pročitali vest da je pronađen ogromni kit koji je uginuo zbog gomile plastike koju je progutao.

UN su najavile snažnu borbu protiv plastičnog otpada a nedavno su i prvi maloprodajni lanci u Srbiji najavili da prestaju da daju plastične kese za džabe, kako bi kupce motivisali da nose platnene torbe za višekratnu upotrebu.

Dakle, plastika je loša. Naravno da jeste. Samo, koliko su alternativne bolje?

Stvar je baš komplikovana.

Smatra se da su najgore plastične kese za jednokratnu upotrebu, da su papirne kese malo bolje i da su platnene torbe najbolje za prirodu i životno okruženje.

Ali, trebalo bi uzeti više faktora u obzir.

Recimo: zamislite koliko materijala, energije, resursa se potroši za svako od tih rešenja; koliko je skup transport i koliki je njegov uticaj na životnu sredinu; koliko košta proizvodnja i koliko vode se potroši i koliko gasova staklene bašte proizvede.

Pročitajte na OVOM LINKU koliko bi trebalo puta da se koristi jedna papirna kesa, jedna platnena torba i plastična kesa da bi se bar malo pomoglo prirodi.

Od 16. jula, kompanija „Delez“ počeće da naplaćuje plastične kese u prodavnicama „Maxi“ i „Tempo“. Da podsetimo, od pre tri meseca plastične kese se prodaju u „Shop & Go“ prodavnicama, a od tada je upotreba ovih kesa smanjena za 60%. Plastične kese će koštati dva dinara u „Maxi“ prodavnicama a veće u hipermarketima pet dinara. Do 16. jula u ovim prodavnicama deliće se besplatni cegeri – za kupovinu čiji je račun veći od 1.500 odnosno od 3.000 dinara (u „Tempo“ prodavnicama).

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.