Naslovna » BG svaštara » Ekonomija » Prijavljivanje za program prekvalifikacije u IT sektoru
Program prekvalifikacije u IT sektoru
Program prekvalifikacije u IT sektoru

Prijavljivanje za program prekvalifikacije u IT sektoru

Do 22. jula moguće je prijaviti se za program prekvalifikacije u IT sektoru a poziv je uputilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Svi zainteresovani nezaposleni građani mogu da se prijave putem sajta www.itobuke.rs za ovaj program Nacionalne službe za zapošljavanje.

Vlada Srbije i ove godine nastavlja program prekvalifikacija za IT u kojem će kandidati imati priliku da steknu potrebna znanja i postanu programeri početnici.

Program pokrenut prošle godine pomaže rešavanju nedostatka radne snage u IT sektoru, koji je jedan od najbrže rastućih sektora u ekonomiji Srbije, sa rastom izvoza od približno 20 odsto na godišnjem nivou.

Program prekvalifikacije: testiranje + obuka + praksa

Otvoreno je 775 mesta za buduće prekvalifikante u 10 gradova širom Srbije. Programi će trajati između 250 i 400 časova, posle čega sledi praksa od 20 radnih dana u nekoj od IT kompanija.

Svi prijavljeni kandidati proći će prvi krug selekcije kroz onlajn testiranje, koje će biti sprovedeno u avgustu, dok će finalni izbor kandidata vršiti izvođači obuka.

Posle prve faze prekvalifikacija više od 30 odsto učesnika zaposlilo se na IT pozicijama sa prosečnom početnom platom od približno 45.000 dinara.

Još 700 kandidata završava drugu fazu prekvalfikacija u julu i avgustu, a nekoliko desetina se već zaposlilo.

Javna nabavka za organizacije koje će selektovati i obučavati kandidate se može videti na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje i biće otvorena do 16. jula.

Javna nabavka za izvođače testiranja kandidata kojim će se uraditi prvi deo selekcije biće otvorena do 13. jula i takođe je dostupna na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Planirano je da u septembru bude otvoren poziv za prekvalfikacije za IT za zaposlene građane, navodi se u saopštenju ministarstva. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.