Vojvodina - Panonska letnja avantura
Vojvodina - Panonska letnja avantura
Naslovna » BG špijun » Vojvodina: Panonska letnja avantura

Vojvodina: Panonska letnja avantura

Jesmo li vam pričali o tome šta sve to Vojvodina ima da ponudi svakoj radoznaloj glavi koja se odluči da je poseti? Ovo je panonska letnja avantura…

O Vojvodini se može pričati danima i da opet ne bude ispričano sve. Toliko je toga što treba videti, probati, posetiti i osetiti.

Belegiške ade

Vojvodina - Panonska letnja avantura

Neka se na vašem spisku „Visit Vojvodina“ nađe malo mesto Belegiš sa svojim rečnim ostvrima, koje je smešteno na oko 36 km severno od Beograda, na desnoj obali Dunava.

Ade se nalaze između sremske i banatske strane, od kojih su posedno zanimljive Velika i Mala ada.

Prva je poznata po vrlo posećenoj plaži, dok je druga pravi raj za ribolovce sa dugom peščanom plažom pogodnom za pristajanje brodova i sve veći broj kampera.

Vinarija Milanović

Vojvodina - Panonska letnja avantura

Kada je o Vojvodini reč jednostavno nije moguće ne pomenuti vinarije koje su brojne, ali i iz godine u godinu sve posećenije.

Jedna od njih je i Vinarija Milanović koja se nalazi u Surduku, naselju u opštini Stara Pazova, na oko 40 km od Beograda.

Po pojedinim zapisima, u ovom kraju su se meštani bavili vinogradarstvom gotovo do kraja 19. veka. Posle više od veka, vinogradi ponovo šaraju vojvođansku ravnicu.

Vinarija Milanović je smeštena tik uz jedan od vinograda kojim možete prošetati i uživati u pogledu na Dunav.

U prijatnom ambijentu uživanje će upotpuniti ono zbog čega se zapravo i kreće u vinariju – vino. Ali, koje izabrati?

Dream Danube Home

Vojvodina - Panonska letnja avantura

Kompleks Dream Danube Home nalazi se oko 20 km od Beograda, ali vazdušnom linijom. Okolo kompleksa travnjak i ograda od tuja. Divan prostor za odmor vremenom je postao i mesto za slavlja ali i za etno turizam.

Konjički klub Mirela

Vojvodina - Panonska letnja avantura

U blizini je i Konjički klub Mirela u čijem su sklopu dva manježa, a tu su i bungalovi i bazen za aktivni odmor.

Ovde ćete videti brojne konje (očekivano), ali jedan će vam već sa kapije skrenuti pažnju! U pitanju je najmanji konj u Evropi po imenu Srećko. Veoma veseo i razdragan konjić koji je tek nešto viši od vašeg psa predstavlja pravu atrakciju i definitivno ulepšava dan posetiocima.

Srećko nije jedina atrakcija u ovom klubu. Ovde se pravi kobilje mleko. Ovo mleko još uvek nije plasirano na naše, veoma je retko i skupo.

Magacin Macura i restoran „Bašta pustolova“

 

Vojvodina - Panonska letnja avantura

U Starim Banovcima nalazi se magacin Macura (Zenit 4), poznatiji kao Stari mlin, jer se na tom mestu nekada skladištilo žito.

Magacin Macura je, u stvari, izložbeni prostor u kome se nalaze dokumenta i radovi grupe Gorgona – Ere Milivojevića, Gergelja Urkoma, Brace Dimitrijevića, Josipa Vanište, Koste Bogdanovića, Olge Jevrić i drugih.

Pored izložbi u magacinu Macura organizuju se i drugi kulturni događaji, kao i modne revije.

A u sklopu Kluba ljubitelja ekstremnih sportova Pustolov je i „Bašta pustolova“. Restoran, sportski teren, zid za planinarenje, okolni kamp sa šatorima i bungalovima čine deo letnjeg programa za zabavu na Dunavu.

Ribarske mreže i drveni stolovi sa klupama, čine autentičnim ovaj restoran u kome se služe – a šta bi drugo? – riblji specijaliteti.

„Bašta pustolova“ je poznata i po seriji „Komšije“ koja je snimana u ovom restoranu a prikazuje se na RTS-u.

Ah, ti Sremski Karlovci!

Vojvodina - Panonska letnja avantura

O Karlovcima se pisalo i pripovedalo, a i danas ih kad – kad spomenu ljudi, ali pažljivo, birajući reči jer je teško naći prave da se opiše šarm ovog mesta.

U obilazak Karlovaca ćete verovatno krenuti iz samog centra, od fontane Četiri lava odakle dalje možete ići ka Kalovačkoj gimnaziji u čijem posedu je biblioteka sa više od 18.000 knjiga. U pitanju je najstarija školska biblioteka u Srbiji. Ovo je upravo ona gimnazija u kojoj je sniman sada već kultni film „Lajanje na zvezde“.

Tu su još i Saborna crkva Svetog Nikole koja je izgrađena davne 1758. godine u stilu baroka. Zatim zgrada Patrijaršije s kraja 19. veka, Kapela mira, Gradska kuća i mnoga druga zdanja.

A kada se obiđu sve znamenitosti kreće prava avantura nedaleko od Karlovaca nasred Dunava!

Rajsko ostrvo (paradajza) na Dunavu

Vojvodina - Panonska letnja avantura

Od poznatog hotela Dunav organizuju se polasci katamaranom – malim brodom za transport putnika do ostrva Koh Chang. Ovo je rečno ostrvo koje je pre nekoliko godina isplovilo nasred Dunava nedaleko od Sremskih Karlovaca.

Po priči Strahinje Ajduka nakon što su nemarni ljudi sa obala Dunava prosipali ostatke paradajza, semenke su doplovile do ostvra i tako je iz peska porastao paradajz. Upravo zbog ove nesvakidašnje pojave ostrvo je brzo dobilo ime Paradise island, odnosno rasjko ostrvo.

Nazivaju ga još i Dunavski Maldivi, a zvanično ime je Koh Chang po jednom ostrvu na Tajlandu na koje Dunavski Maldivi podsećaju.

Na ovom našem Koh Chang-u možete šetati dugom peščanom plažom ili posetiti drvenu kućicu u kojoj živi Strahinja, momak koji živi na ovom ostrvu veći deo godine kada mu vremenski uslovi to dozvoljavaju. Tu su postavljene i klupice i stolovi, a može se nešto i popiti. Ovo je često mesto, žurku i proslavljanja različitih događaja poput rođendana i devojačkih večeri.

U tem Somboru…

Vojvodina - Panonska letnja avantura

Možda se pitate šta to ima tako posebno i značajno u Somboru da biste seli u autobus / automobil i uputili pravo tamo. Odgovor je jednostavan – svašta.

Iako Sombor nije rodni grad Laze Kostića ipak je definitivno njegov grad u kome je proveo veliki deo svog života. Oženivši Somborku Julijanu Palanački Laza Kostić postaje pravi Somborac. Spomenik našem poznatom pesniku i tvorcu jedne od najlepših ljubavnih pesama u domaćoj poeziji nalazi se u centru grada.

Iako su su Gradske kuće često dosadne, sa somborskom to nije slučaj. Već na ulazu vas očekuje preteča google earth-a, mapa grada Sombora iz ptičje perspektive na kojoj je ucrtana svaka ulica i kuća, tako da svaki Somborac može pronaći svoju kuću na njoj.

U glavnoj sali nalazi se najveće ulje na platnu u Srbiji – slika Bitka kod Sente slikara Ferenca Ajzenhuta široka 7, a visoka 4 metara.

Bezdan danju i noću

Vojvodina - Panonska letnja avantura

Verovatno vam je prva asocijacija na Bezdan mesto bez dana. Ako ste to pomislili pogrešili ste. Ovo je vrlo slikovit predeo, idilični pejzaž koji želite da ovekovečite fotografijom.

Ovo malo mesto je odlično za duge šetnje i plovidbu brodićem ili čamcem, a noću postaje boemski raj na dobro poznat vojvođanski način. Plovidba Velikim bačkim kanalom će upotpuniti vaš doživljaj. Ploveći zelenkastom površinom vode sa leve i desne strane bogata flora boji pejzaž dok brodić iza sebe ostavlja malene talase.

Na obali su nanizane vikendice i restorani koji nude odlične riblje specijalitete.

Bezdanski damast – kvalitet i estetika

Vojvodina - Panonska letnja avantura

Upoznajući Vojvodinu upoznajete i sebe, ali i istoriju i tradiciju srpskog naroda. Dok putujete panonskom ravnicom i posećujete raznovrsne znamenitosti imaćete osećaj da ste se pomalo vratili u prošlost, barem za nekoliko decenija.

Kada ste se već vratili unazad zastanite u bezdanskoj tkačkoj radionici i saznajte kako se pravi bezdanski damast. Pred vašim očima ručno se izrađuje damast na Žakar razboju.

Ovo je tradicija koja je započeta u Francuskoj, a u Bezdan je stigla u drugoj polovini 19. veka i nastavila se sve do dana današnjeg.

Novi Bečej – oaza mira na Tisi

Vojvodina - Panonska letnja avantura

Iako do skoro većini domaćih turista Novi Bečej nije bio na listi destinacija za odmor poslednjih godina situacija se znatno izmenila.

Turistička ponuda je obogaćena, a samim tim su i turisti prepoznali lepote Novog Bečeja, oaze mira na Tisi. Šetalište kraj Tise uređeno je podjednako možda čak i lepše nego u mnogim velikim gradovima pored Dunava i drugim većim rekama.

Šetajući obalom ove panonske princeze, ploveći njenom površinom brodom ili čamcem turisti će uživati u prizoru koji ih okružuje.

Ali Tisa nije jedino što Novi Bečej ima da ponudi posetiocima. Tu su i znamenitosti od kulturno-istorijskog značaja poput Glavaševe kuće, zdanja velikog srpskog dobrotvora Vladimira Glavaša, koje je očuvano baš onako kako je bilo za vreme njegovog života.

Kada ste u Novom Bečeju trebalo bi posetiti i stari grad koji se nalazi u blizini. Na njemu su ostaci Tvrđave koja svedoči o malo poznatim istorijskim detaljima ovih prostora. O ovoj srednjovekovnoj tvrđavi iscrpno je pisao istoričar Rufolf Šmit.

Nezaobilazni lokalitet je svakako dvorac Sokolac koji je krajem 19.veka izgradio Lazar Dunđerski. Za ovaj dvorac vezuju se brojne legende, a jedna od njih kaže da je jednom prilikom sreća Dunđerskog, strasnog kockara, napustila i da je tada izgubio dvorac i celo imanje. Međutim, njegov protivnik ponudio mu je da povrati izgubljeni ulog tako što će na kocku staviti ženin život. Naime, Lazar je trebalo da pucanjem iz pištolja pogodi jabuku da glave svoje supruge. Iako je mnogo toga bilo na kocki, on se ipak odlučio da igra i dobio je!

Ono što će vam svaki Novobečejac predložiti da posetite u njohovom mestu jesu Velikogospojinski dani koji traju od 23.do 26. avgusta. Raznovrsan program i velika poseta postavili su ovu manifestaciju kojom se proslavlja gradska slava Velika Gospojina među prve tri manifestacije u Srbiji!

Vaša poseta Novom Bečeju neće biti potpuna bez vožnje kočijom kroz grad. Ukoliko se nikada do sad niste vozili fijakerom, ovo je idealna prilika za to. Ovo nije obična vožnja, fijaker čini da se vratite jedan vek unazad i sagledate svet oko sebe drugačijim očima, a Novi Bečej upoznate baš onako kako treba.

Prava Panonska letnja avantura!

U jednu takvu možete krenuti sami autobusom, kolima ili nekim drugim prevoznim sredstvom sa mapom i željom da istražite našu prelepu severnu pokrajinu.

Ako ipak niste toliko avanturistički nastrojeni posetite sajt Turističke organizacije Vojvodine i pridružite se nekoj od organizovanih tura upoznavanja Vojvodine, salaša, čardi i drugih pečata severa Srbije.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.