Naslovna » Izlasci » Festivali » IndieBelgrade 2018: Oskarovac Aleksander Pejn u Beogradu
IndieBelgrade 2018: Aleksander Pejn (foto: iz lične arhive)
IndieBelgrade 2018: Aleksander Pejn (foto: iz lične arhive)

IndieBelgrade 2018: Oskarovac Aleksander Pejn u Beogradu

Ovogodišnji, četvrti Festival nezavisnog američkog filma – IndieBelgrade 2018 biće održan od 13. do 16. septembra u Domu omladine Beograda.

Pod sloganom „Od nezavisnog filma do Oskara“, publici će ponuditi bogat i, po mnogo čemu, poseban program.

Pre svega zbog našeg specijalnog gosta – dvostrukog oskarovca, jednog od retkih u Holivudu koji ima pravo na apsolutnu umetničku slobodu i „finalni rez“ svojih filmova; autora koji je radio sa Džekom Nikolsonom, Džordžom Klunijem, Metom Dejmonom, Riz Viderspun, Lorom Dern, Bertom Rejnoldsom, Tipi Hedren.

Svaki put kada on snimi film, neko od njegovih glumaca bude nominovan za Oskara.

Ikona nezavisnog filma i autor „Stranputica“, „Nebraske“, „Potomaka“ i „Sve o Šmitu“ Aleksander Pejn (Alexander Payne), primiće nagradu „Indie Icon Award“ za životno delo i razgovarati sa radoznalom beogradskom publikom o svom putu od nezavisnog filma do Oskara, u subotu 15. septembra.

Potom će uslediti projekcija jednog filma iz „nezavisne“ faze opusa ovog autora.

Američki nezavisni film nas svake godine iznenađuje svojim tematskim bogatstvom i željom da se shvati današnji svet u procesu promena.

Ovogodišnje izdanje festivala ne beži od teških tema i društvenog angažmana, te nastavlja da traži odgovore na izazove života u paralenom svetu novih tehnologija i društvenih mreža.

Za Grand Prix festivala IndieBelgrade 2018. takmičiće se šest premijernih filmova najsvežije produkcije američkog nezavisnog filma, prikazani na ovogodišnjoj Veneciji, zatim na Sandensu, Tribeki, Karlovim Varima, a među njima i pobednik Festivala Sandens 2018.

Selektori festivala su Hristina Hadžiharalabus i Radoslav Pavković.

Ne propustite da lično sretnete oskarovca Aleksandra Pejna, kao i da vidite najbolje od novog američkog nezavisnog filma od 13. do 16. septembra 2018. u Bioskopu Doma omladine Beograda!

Festival IndieBelgrade 2018 organizuju Dom omladine Beograda i Super Films Int. (danubeogradu.rs)

IndieBelgrade 2018 – program

Cena ulaznice: 250 dinara

Četvrtak, 13. septembar
20.00… Otvaranje Festivala nezavisnog američkog filma u prisustvu dvostrukog oskarovca Aleksandra Pejna

Srpska premijera: LOŠE OBRAZOVANJE KAMERON POST
THE MISEDUCATION OF CAMERON POST, 2018 / tinejdžerska drama / 91 min.
Režija: Desiree Akhavan
Pobednik festivala/ velika nagrada žirija – Sandens 2018.
Festivali: Sandens, Tribeka, Karlovi Vari, Sijetl
Mlada zvezda Kloe Grejs Morec („Let me in“ „Kick-Ass“), u još jednoj ulozi za pamćenje: ovog puta kao seksualno ambivalentna tinejdžerka uhvaćena u zagrljaju sa svojom drugaricom, koja zbog toga biva poslata u crkveni kamp za mlade kojima je „potrebna terapija za promenu seksualnog opredeljenja“.
Izuzetan film o konfuziji i bolu koje mladi proživljavaju na takvom mestu i o duhu tinejdž-buntovništva i zajedništva koji je jače od bilo kakvih stega.

Petak, 14. septembar
19.00… KOSOOKI
GOOK, 2017/ drama / 94 min.
Režija: Justin Chon
Glavne uloge: Justin Chon, Simon Baker, Curtiss Cook Jr., David So
Srpska premijera
Nagrada publike – Sandens Film Festival 2017.
Someone to Watch Award – Film Independent Awards 2018.
Festivali: Sandens, Sijetl, Minhen
Priča prati 11-godišnju Afroamerikanku Kamil, siroče koje bi školu najradije zamenila za svoj mali raj -prodavnicu patika koju vode dva izuzetno ljubazna i duhovita brata Koreanca. Na žalost, ono što je dečji san, daleko je od sumorne stvarnosti Saut Central distrikta u Los Anđelesu, gde je međurasno nasilje svakodnevica.

Poznati glumac iz „Sumrak“ sage Justin Chon u svom drugom rediteljskom filmu vraća nas u 1992. godinu i prikazuje odrastanje „Generacije X“ i rasne nemire u Los Anđelesu iz perspektive korejskih Amerikanaca u ovom crno-belom filmu izuzetne tenzije.

Petak, 14. septembar
21.00… INGRID IDE NA ZAPAD
INGRID GOES WEST, 2017/ komedija / 98 min.
Režija: Matt Spicer
Srpska premijera
Nagrada za scenario – Sandens 2017.
Najbolji debitantski film – Film Independent Awards 2018
Festivali: Sandens, LA Film Festival, London BFI, Sidnej
Glavne uloge: Aubrey Plaza, Elizabeth Olsen, O’Shea Jackson Jr., Wyatt Russell, Billy Magnussen
Senzacionalna Obri Plaza igra Ingrid, devojku opsednutu društvenim mrežama do te mere da je bila i na terapiji zbog proganjanja ljudi. Međutim, kada nova lajfstajl influenserka Tejlor (Elizabeth Olsen – „Godzila“, „Osvetnici“) privuče njenu pažnju na Instagramu, Ingrid rešava da ostavi sve, krene za Los Anđeles i uđe u njen haštag perfect „glamurozni“ život.
Mračna komedija Mata Spajsera nagrađena za scenario na Sandensu istražuje uticaj društvenih mreža na naše društvo i ulazi u srž našeg medijski preeksponiranog doba.

Subota, 15. septembar
19.00… KRENEŠ PA STANEŠ
FITS AND STARTS, 2017/ komedija / 84 min.
Režija: Laura Terruso
Srpska premijera
Festivali: AFI Fest, SXSW, Minhen
Glavne uloge: Wyatt Cenac, Greta Lee, Maria Dizzia, Alex Karpovsky, Ben Sinclair
Dejvid je pisac koji piše jedan roman već godinama. Njegova žena Dženifer je izuzetno uspešna spisateljica, što stvara tenziju između njih.
Poziv na zabavu kod njenih agenata u Konektikatu znači šansu za njega. Ipak na putu će im se isprečiti hiljadu nemogućih prepreka.
Dejvid će na zabavi morati da preživi džunglu njujorškog umetničkog salona: zubara koji piše, kritičara koji mu savetuje promenu imena, kuguarku – agentkinju kojoj je samo jedno u glavi…
Ironična komedija o ljudima iz umetničkog sveta Njujorka, kakve naša festivalska publika izuzetno voli.

Subota, 15. septembar
20.30…Dodela nagrade „Indie Icon Award“ Aleksandru Pejnu
Razgovor sa autorom na sceni i specijalna projekcija filma SMANJIVANJE

DOWNSIZING, 2017/ drama-Sci-Fi / 135 min.
Režija: Alexander Payne
Uloge: Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau, and Kristen Wiig
Nominacija za Zlatnog lava – Venecija 2017
„Smanjivanje“ nam govori o tome šta bi se desilo da, kao što je u filmu norveški naučnik izumeo, postoji formula koja smanjuje ljude na visinu od desetak centimetara. Tako smanjeni, ljudi shvataju koliko iznose troškovi života u novom okruženju. Uz obećanje da će imati bolji život, jedan sasvim običan čovek, Pol (Met Dejmon) sa suprugom Odri (Kristin Vig) donosi odluku da napusti svoj stresni život u Omahi, da se smanji i preseli u novu, malu zajednicu. Taj izbor pokrenuće lavinu novih izazova i životnih avantura.

Nedelja, 16. septembar
19.00… Zatvaranje i proglašenje pobednika Festivala

MRTVE ŽENE HODAJU
DEAD WOMEN WALKING, 2018/ drama/ 100 min.
Režija: Hagar Ben Asher
Srpska premijera
Festivali: Venecija 2018, Tribeka 2018
Glavne uloge: Dale Dickey, Dot Marie Jones, Lynn Collins, Colleen Camp, June Carryl, and Ashton Sanders.
Devet vinjeta o poslednjim satima nekoliko različitih junakinja – osuđenica na smrtnu kaznu. Potresna priča autorke Hagar Ben-Ašer, nekadašnje debitantkinje iz Kana o onome šta osuđenice osim zločina ostavljaju na ovom svetu: decu koje usvajaju drugi, roditelje koji ne žele da znaju za njih, neispunjene ljubavi, zatvorska prijateljstva i suočavanje rodbina žrtava i ubica.

Nedelja, 16. septembar
21.00… ZAUVEK BEBA
INFINITY BABY, 2017/ Sci-Fi komedija / 71 min.
Režija: Bob Byington
Srpska premijera
Najbolji igrani film – Vudstok Film Festival
Festivali: SXSW, Solun, Sijetl, Melburn
Glavne uloge: Kieran Culkin, Nick Offerman, Martin Starr
U budućnosti ćete moći da kupite bebu od 3 meseca koja nikad više ne poraste, kojoj se menjaju pelene jednom nedeljno i koja nikad ne plače. Sve će biti potaman za one koji bi da i sami nikad ne odrastu, kao na primer, prodavac beba Ben (igra ga sada odrasli Kieran Culkin „Sam u kući“), koji svaku svoju devojku, posle seksa vodi da upozna njegovu strogu majku i tako je skine s vrata.
Uvrnuta SF komedija u kojoj igraju još i Nick Offerman („Fargo“) i Martin Starr („Silicon Valley“ i „Spiderman – Homecoming“).

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.