Naslovna » BG špijun » Međunarodni viteški festival „Despot Stefan Lazarević“ – Just Out
Međunarodni viteški festival "Despot Stefan Lazarević" - Just Out
Međunarodni viteški festival "Despot Stefan Lazarević" - Just Out

Međunarodni viteški festival „Despot Stefan Lazarević“ – Just Out

Međunarodni viteški festival „Despot Stefan Lazarević“ – Just Out Manasija, ove godine održava se od 24. do 26. avgusta. Povod je izuzetno značajan jubilej – 600 godina manastira Manasija.

Već četvrtu godinu zaredom ova manifestacija promoviše srpsku kulturu i baštinu, uz učešće brojnih umetnika i viteških trupa iz Evrope i sveta.

Pored demonstracija viteškog umeća, degustacije srednjovekovne hrane i pića, predstavljanja srednjovekovnih zanata, bogatog kulturno umetničkog programa uz pesmu i igru, posetioci će biti u mogućnosti da prošetaju i kroz viteško selo kako bi se upoznali sa srednjovekovnim načinom života, oruđem i oružjem te epohe.

Za najmlađu publiku u okviru viteškog sela biće organizovano i mnoštvo radionica (slikarska, grnčarska, mačevalačka, streličarska itd).

Broj učesnika pod srednjovekovnim oklopom svake godine raste. Prošle godine je nastupilo 400 boraca, a ove se očekuje 500 učesnika. Pored domaćih predstavnika, na turniru će biti trupe iz više od 20 evropskih zemalja, koje će kroz defile i demonstraciju veština prikazati svoje srednjevekovno nasleđe.

Posetioci festivala će imati priliku da vide i premijeru igrano-dokumentarni film o Despotu Stefanu Lazareviću „Naučiti mrak da sija“.

Više od 150.000 ljudi je posetilo manastir Manasiju i videlo festival uživo prethodne tri godine.

Svečano otvaranje je u petak, 24. avgusta od 20.00. Festival je i ove godine besplatan za sve posetioce.

Više informacija pronađite na ovom linku. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.