Naslovna » BG špijun » 16. Ethno.com – world music festival u Pančevu
Ethno.com: Brdarići
Ethno.com: Brdarići

16. Ethno.com – world music festival u Pančevu

Jedan od najdugovečnijih world music festivala u Srbiji, Ethno.com, održaće se u Pančevu šesnaesti put, 28. i 29. septembra.

U organizaciji Kulturnog centra Pančeva, umetnički direktor festivala, ugledni violinista Filip Krumes, odabrao je dva koncerta i muzičku predstavu (mjuzikl), koji na najbolji način sumiraju domaću world music scenu.

Prve festivalske večeri, posle ceremonije svečanog otvaranja, nastupiće dva sastava: duo Nebojše i Bojane Brdarić i grupa Belo platno.

Drugo veče festivala rezervisano je za posebni događaj, jevrejsku muzičku predstavu „Josef i njegova braća“ u izvođenju Hors „Braća Baruh“ i sastava Shira u’tfila, uz naraciju Vanje Ejdus.

Ethno.com: Brdarići i Belo platno

Nebojša i Bojana Brdarić se, od detinjstva, bave i neguju tradicionalnu muziku sa teritorije Balkana. Godine 2016. dolaze na ideju da okupe vokalni sastav koji će obradjivati tradicionalne melodije i harmonizovati ih u umetničkom duhu, u cilju popularizacije tradicionalne muzike i očuvanja pevačkog nasleđa.

Sastav Belo platno ove godine proslavlja dvadesetogodišnjicu postojanja. Osnovnu odliku muzike Belog platna čine balkanski modalni stil, upečatljivi ženski i muški glasovi, kao i sviranje na tradicionalnim muzičkim instrumentima, te stare pesme na lokalnim dijalektima.

Repertoar grupe je baziran na tradiciji Kosova i Metohije, uz izlete u oblasti sa srodnim i sličnim muzičkim nasleđem: jug Srbije, Makedonija, Bugarska i Grčka.

Ethno.com: Scenski spektakl

Mjuzikl „Josef i njegova braća“ je najstarija zapisana jevrejska muzička predstava. Ideja za ponovnu inscenaciju ovog dela nastala je iz želje da se oživi muzika biblijske poeme „Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik“ koju je na Ladinu napisao Abraham Toledo u 17. veku u Istanbulu.

Shira u’tfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije.

Hor „Braća Baruh“ iz Beograda, osnovan je 1879. godine kao „Srpsko jevrejsko pevačko društvo“. Promenio je naziv 1952. godine u sadašnji u spomen na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda, stradale u pogromima početkom II svetskog rata. Neki istraživači tvrde da je reč o najstarijem jevrejskom horu na svetu.

16. Ethno.com – program

Dvorana Kulturnog centra Pančevo

Petak, 28. septembar
20.00… Svečano otvaranje i koncert: Nebojša i Bojana Brdarić
Vokalni sastav čine: Bojana i Nebojša Brdarić, Jelena Pećaranin, Nevena Čiplak

21.10… Koncert: Belo platno
Danijela Milošević – vokal, perkusije
Anastasija Ostojić – vokal
Vladimir Simić – lauta, svirale, voc
Sinan Aćifović – klarinet
Predrag Manov – buzuki
Goran Milošević – perkusije, vokal

Subota, 29. septembar
20.00… Jevrejska muzička predstava „Josef i njegova braća“ (Las coplas de Yosef Ha-Tsadik)
Dramatizacija i režija: Stefan Sablić
Prevod sa Ladina: Drita Tutunović
Kompozitori: Stefan Sablić, Nenad V. Khan, Aleksandar Simić
Narator: Vanja Ejdus
Jakov: Mladen Andrejević
Muziku izvode: Hor „Braća Baruh“, Shira u’tfila

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.