Naslovna » BG svaštara » Tech Radar » AMD Radeon Pro V340 i MxGPU hardverska virtuelizacija u Cloud-u

AMD Radeon Pro V340 i MxGPU hardverska virtuelizacija u Cloud-u

Ove sedmice se održavaju dva velika, globalna događaja iz sfere informaciono-komunikacionih tehnologija. U Evropi se dešava IFA, a u Americi se događa VMWorld. Na prvom su u fokusu uređaji koji su u neposrednom dodiru (bukvalno) sa korisnikom, koji ih drži na dlanu. Fokus drugog događaja su krajnjem korisniku nevidljive tehnologije, koje omogućavaju sva ona čudesa koja mu prikazuje uređaj koji drži na dlanu, a koji možda upravo biva lansiran na IFA-i.

Na ovogodišnjem VMWorld-u, kompanija AMD je lansirala najmoćniji grafički akcelerator namenjen velikim centrima podataka i radu u cloud okruženju. AMD Radeon Pro V340je dual-GPU rešenje bazirano na Vega arhitekturi sa ugrađenom podrškom za hardversku MxGPu virtuelizaciju.

Radeon Pro V340omogućava superiorni kapacitet od čak 32 virtuelne mašine sa posvećenih i sigurnosno izolovanih 1GB video memorije. To je 32% više u odnosu na najjače konkurentsko rešenje. Radeon Pro V340poseduje integrisani hardverski enkoding kako H.264, tako i H265 (HEVC) formata, omogućavajući korisnicima kojima na virtuelnoj mašini vrhunski video kvalitet koji se servira korz cloud infrastrukturu. Zahvaljujući revolcionarnom HBCC memorijskom kontroleru i čak 32GB ultra-brze HBM2 memorije, sa ECC korekcijom, Radeon Pro V340omogućava superiorne performanse sa aplikacijama koje često i brzo menjaju sadržaj video bafera.

Ono što omogućava potpuno iskorišćenje moćnog hardvera na kome je napravljen Radeon Pro V340, jeste AMD-ova MxGPU tehnologija. U pitanju je jedina hardverski zasnovana akceleracija GPU virtuelizacije u čitavoj industriji. MxGPUje zasnovan na industrijski standardizovanoj SR-IOV (Single Root I/O Virtuelization) tehnologiji. Kombinacija hardverskih i softverskih tehnologija omogućava virtuelizovanu grafiku modernih cloud platformi. AMD MxGPU omogućava brze, predvidive i industriji standardizovane performanse, bez ikakvih dodatnih licenci po broju korisnika.

Na ovogodišnjem VMWorldu, AMD je demonstrirao moć Radeon Pro V340grafičkih akceleratora pomoću HPE ProLiant DL385 Gen10 servera, koje i sam koristi u sopstvenom datacentru u sedištu kompanije – Santa Klari u Kaliforniji.

Ovo „A+A“ rešenje je bazirano na dva AMD EPYC 7601procesora, koja raspolažu sa ukupno 64 brza „Zen“ jezgra sposoban za obradu 128 programskih niti. Na svaki procesor su „zakačene“ po dve AMD Radeon Pro V340akceleratorske kartice sa ukupno 8 „Vega“ baziranih GPU-ova. Sve ove brojke znače da jedan ovakav, kompaktni 2U server može da opsluži do 128 korisnika istovremeno i da svakom stavi na raspolaganje dovoljno i grafičke i procesorske snage za radu u cloudu.

Zahvaljujući AMDEPYCprocesorima, Radeon Pro V340grafičkim akceleratorima i MxGPUtehnologiji, moguće je izgraditi takvu cloud infrastrukturu, koja će uspešno opsluživati milione korisnika različitih prenosnih, pametnih uređaja, od kojih će neki biti predstavljeni na ovogodišnjem IFA sajmu.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.