Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival rEKOnstrukcija na Zelenom vencu
Festival rEKOnstrukcija (foto: Jana Danilović)
Festival rEKOnstrukcija (foto: Jana Danilović)

Festival rEKOnstrukcija na Zelenom vencu

Tokom vikenda, 8. i 9. septembra u nekadašnjoj zgradi „Beobanke“ na Zelenom vencu biće održan festival rEKOnstrukcija.

Umetnički kolektiv „Street Smart“i projektantski biro „Stattwerk“8. i 9. septembra otvaraju vrata jedne od najinspirativnijih beogradskih street art lokacija za ulične umetnike i umetnice, kao i za sve sugrađanke i sugrađane.

U okviru festivala ulične umetnosti rEKOnstrukcija odvijaće se oslikavanje murala uživo, dizajnerski i ekološki market, kreativne radionice za decu i odrasle i DJ program, a svi sadržaji su besplatni.

„Uspavanog beogradskog džina“ oslikavaće neki od najboljih uličnih umetnika i umetnica aktivnih na domaćoj sceni, koji će odgovoriti na temu „Gradska oaza“.

Učestvuju: Nikola Mihajlović, Jana Danilović, JUNK, TKV, Das Drogen, Studio Kriška, Ink, Zez Lunatic, Re, Kewa, Anthony Brooks, Resto i Quam.

rEKOnstrukcija – kreativne radioniceZa dž

Svi zainteresovani posetioci moći će da pohađaju i nekoliko kreativnih radionica.

U subotu, 8. septembra od 12.00, decu uzrasta od osam do 15 godina očekuje radionica „Crtanje u krug“, uličnog umetnika Quam-a, koja kombinuje klasične slikarske discipline sa igrom.

Istog dana u 13.00 počinju i dve radionice nastale u saradnji sa studentima Fakulteta za medije i komunikacije. Radionica animiranih kolaža „Šetnja herbarijuma“ Tamare Tasi i Jane Bjelice uključuje pravljenje digitalnog herbarijuma, a radioničarski program eksperimentalnog i ambijentalnog muzičkog instrumenta „Sonic Junk Harmonic“, Tarasa Subotića i Ivane Miljković, sastojaće se od sklapanja novih muzičkih instrumenata od odbačenih i upotrebljenih materijala.

U subotu od 14.00 će se predstaviti i prvo ekološko socijalno preduzeće u Srbiji „Ekobag“ radionicom šivenja torbi od upotrebljenih bilborda i tekstila.

U nedelju od 13.00 Jana Danilović, ulična umetnica, držaće radionicu „Paste up“ namenjenu svima od 15 do 104 godine koji žele da se upoznaju sa paste up tehnikom, koja se koristi za privremene intervencije na ulici.

Broj mesta za radionice je ograničen, a prijavljivanje se vrši putem mejla: streetsmartbelgrade@gmail.com.

Oba festivalska dana između 18.00 i 20.00 će se odvijati i sito štampa uživo. Sugrađanke i sugrađani mogu doneti svoju majicu ili ceger, ili ih kupiti na licu mesta, i odabrati jedno od sita sa motivima koje su dizajnirali neki od učesnika festivala. Dizajnerski i ekološki proizvodi će biti dostupni u okviru umetničkog marketa, koji će raditi u subotu i nedelju od 12.00 do 20.00.

rEKOnstrukcija – muzika

Prve večeri od 20.o00 do ponoći, za eklektičan muzički zvuk biće zadužen Ali Guney, DJ i dizajner zvuka iz Turske koji živi u Beogradu. Bavi se didžejingom više od deset godina, a nastupao je u renomiranim andergraund klubovima, kao i na festivalima u Turskoj, Srbiji i regionu.

Muzički matine u nedelju od 19.00 započinje nastupom Katarine Radovanović – aka DJ Etiketice, producentkinje i DJ-ice iz Beograda, koja priprema fank i haus bitove, a od 21.00 prerasta u noćni DJ program „Šćepine vragolije“ u znaku hausa, fanka, diska, soula, afroa i broukenbita.

Ulaz na festival, kao i učešće na radionicama, su besplatni. Manifestaciju je podržala gradska opština Stari grad. (danubeogradu.rs)