Naslovna » BG servis » Nova školska godina 2018/19: 16.744 prvaka!
Nova školska godina 2018/19: 16.744 prvaka! (foto: Beoinfo)
Nova Å¡kolska godina 2018/19: 16.744 prvaka! (foto: Beoinfo)

Nova školska godina 2018/19: 16.744 prvaka!

Počela je nova školska godina 2018/19, a u 202 beogradske osnovne škole danas kreće 16.744 prvaka. Gradonačelnik Beograda pozdravio nove osnovce i odgovarao na pitanja đaka…

Najviše prvaka ima u opštinama Novi Beograd (2.210), Zemun (1.769) i Čukarica (1.766), dok će najmanji broj dece prvi put sesti u školske klupe u Sopotu (174), Barajevu (213) i Savskom vencu (350).

Kao i prošle godine, najviše prvaka primiće OŠ „Nikola Tesla“ u Vinči, njih 285, dok na teritoriji Beograda najmanje novih đaka ima škola „Milorad Labudović – Labud“ (Baroševac, Lazarevac), njih 14.

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak čestitao je beogradskim prvacima polazak u školu, a ostalim učenicima poželeo srećan početak nove školske godine.

– Beogradske škole su spremno dočekale početak nove školske godine. Spremni smo na vreme i za predstojeću grejnu sezonu, ali nas čeka i radna jesen. Nastavljamo sa investicijama u škole i do kraja godine radovi će započeti na više od 25 škola, ukupne vrednosti gotovo 300 miliona dinara – rekao je Gak.

Prosvetni radnici danas štrajkuju (sva četiri prosvetna sindikata). To će biti prvi od tri dana štrajka u septembru sa skraćenim časovima. Zahtev štrajkača je da se nađu u devetom platnom razredu svi koji imaju sedmi stepen stručnosti, a ne u osmom platnom razredu gde se sada nalaze. Časovi su danas skraćeni na 30 minuta.

Radovi u školama

Kako je istakao, uskoro počinju radovi na obnovi fasada pet beogradskih škola – OŠ „Nikola Tesla“ u Rakovici, OŠ „Petar Kočić“ u Zemunu, OŠ „Karađorđe“ na Voždovcu, OŠ „Marija Bursać“ na Zvezdari i Gimnazija „Sveti Sava“.

Uporedo s tim biće rekonstruisan stari deo OŠ „Cana Marjanović“ u Sopotu, što je investcija procenjena na oko 37 miliona dinara, krenuće se sa velikom rekonstrukcijom škole „Kralj Petar II Karađorđević“ na Vračaru, vrednosti 35 miliona dinara, biće sanirani toaleti u OŠ „Milan Rakić“ na Novom Beogradu, za šta je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu izdvojio šest miliona dinara.

U četiri osnovne škole kompletna fasadna stolarija će biti zamenjena, a u srednjoj PTT školi podovi se menjaju i izvode molerski radovi. Rekonstruisaće se i škola „14. oktobar“ na Labudovom brdu a ulaganje je oko 15 miliona dinara.

Spremno je još sedam dodatnih projekata manjih vrednosti koji se odnose na manje sanacije – sanaciju vlage, postavljanje rampi za osobe sa invaliditetom i adaptaciju toaleta za njihove potrebe, postavljanje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, ugrađivanje sistema za poboljšanje grejanja i tako dalje.

Grad Beograd planira da do 2020. godine izdvoji preko tri milijarde dinara za rekonstrukciju i ulaganje u školske ustanove.

Na pitanja đaka odgovarao gradonačelnik

Srećan početak i uspešnu školsku godinu, kao i mnogo dobrih ocena i lepo druženje poželeo je učenicima OŠ „Drinka Pavlović“ gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Prilikom jutrošnje posete ovoj školi, Radojičić je sa učenicma 4/1 podelio svoja iskustva iz školskih dana i odgovarao na njihova pitanja o omiljenom predmetu i mestu školovanja.

Gradonačelnik je istakao da je prvi dan školske godine izuzetno značajan datum jer predstavlja novi početak za sve. (Beoinfo)

Upis prvaka migranata u srpske osnovne škole

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije saopštio je da danas, 3. septembra, deca migranti školskog uzrasta, smeštena u centrima za azil i prihvatnim centrima kojima upravlja komesarijat, takođe polaze u školu.

Upisano je 344 đaka u 33 škole širom Srbije, a sva deca su prošla obavezan sistematski pregled.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, od ove godine 33 mališana biće uključeno i u obavezno predškolsko obrazovanje koje će se održavati u prostorijama područnih škola, a ponegde i u predškolskim ustanovama.

Među decom migrantima koja polaze u školu ima i 27 maloletnika bez pratnje o kojima posebnu brigu vode nadležni centri za socijalni rad.

Škole koje primaju decu migrante nalaze se u jedinicama lokalne samouzprave u kojima su smešteni i centri za azil i prihvatni centri.

Nastavnici u tim školama prošli su obuku i upoznati su sa Stručnim uputstvom za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja koje je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje zakonom je propisano kao obavezno i besplatno, a Srbija je jedna od retkih zemalja koja je u svoj obrazovni sistem uspešno uključila decu migrante zbog čega joj međunarodna zajednica, pre svega EU, odaje priznanje.

U okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji za jedan broj prihvatnih i centara za azil finansira se i prevoz dece do škola.

Kako bi mališanima ulepšali početak nove školske godine, Fondacija Tzu Chi pokloniće svim đacima migrantima, smeštenim u centrima za azil i prihvatnim centrima, rančeve za knjige, sveske i školski pribor.

U ovom trenutku u pet stalnih centara za azil i 10 prihvatnih centara smešteno je ukupno 3.360 migranata većinom iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije, ističe se u saopštenju.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.