Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Otvaranje nove sezone Beogradske filharmonije
Beogradska filharmonija i Gabrijel Felc
Beogradska filharmonija i Gabrijel Felc

Otvaranje nove sezone Beogradske filharmonije

Svečano i sasvim nesvakidašnje otvaranje sezone Beogradske filharmonije, zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, zakazano je za 21. septembar.

Od 20.00, Filharmonija obeležava 100 godina od prvog izvođenja jedine Bartokove opere „Zamak Plavobradog“, zbog koje će Veliku dvoranu Kolarca pretvoriti u modernu opersku scenu.

Publika je pozvana da pređe na mračnu stranu u Bartokovom intenzivnom muzičkom trileru u čiju atmosferu će je uvesti čuvena Peta Betovenova simfonija, poznata i kao „Sudbinska“.

– Za otvaranje nove koncertne sezone pripremamo veoma neobičan i drugačiji projekat, i to činimo sa puno entuzijazma. Novina u sezoni je da uvodimo operu pridajući joj veliki značaj, tako ćemo za publiku koncertno izvesti mračni i sagama isprepletani „Dvorac Plavobradog“. Jedina, maestralna opera Bele Bartoka je kao dobar krimić: kad jednom počne, ne možete se odvojiti od njega – kaže Gabrijel Felc koji u petak započinje svoju drugu sezonu na poziciji šefa-dirigenta Beogradske filharmonije.

Dvorac Plavobradog (bas Balint Sabo) sa svojih sedam tajnovitih vrata fascinira lepu Juditu (mecosopran Adriana Bastidas Gamboa), koja sve čini da ih otvori i otkrije njihove tajne.

Bartokovo remek-delo, slušaoce drži na ivici, dok, zajedno sa pevačima i orkestrom prolaze kroz vrata zamka, u iščekivanju da li će mračne sile ipak prevladati.

Da bi se dočarala napeta atmosfera puna iznenađenja, dvorana Kolarca će biti obojena neobičnim svetlima koja prikazuju različite sobe zamka, a publika će videti i tri glumice u neobičnim ulogama.

Koncertno izvođenje ove opere scenski je uobličio reditelj Aleksandar Nikolić.

Za svečano otvaranje kao i za svaki koncert iz filharmonijske sezone 18/19, omogućeno je sto ulaznica za stajanje koje će moći da se kupe sat vremena uoči nastupa, odnosno od 19.00 na blagajni Kolarca. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.