Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera lutkarske predstave „Karlson s krova“
MP "Duško Radović": Karlson s krova (foto: N. Kukolj)
MP "Duško Radović": Karlson s krova (foto: N. Kukolj)

Premijera lutkarske predstave „Karlson s krova“

U subotu, 22. septembra od 17.00, u Malom pozorištu „Duško Radović“ biće premijerno izvedena predstava „Karlson s krova“.

Prva premijera u novoj sezoni je lutkarska predstava za decu.

Dramski tekst koji su napisale Irina Subakov i Emilija Mrdaković, nastao je po istoimenoj knjizi Astrid Lindgren, spisateljici koja je poznata po tome što je izmislila Pipi Dugu Čarapu.

Predstavu je režirala Emilija Mrdaković, total dizajn poveren je Edni Mačković dok je muziku komponovao Vojislav Savić. U predstavi igraju Goran Balančević, Nikola Kerkez i Ivana Adžić.

Glavni junak predstave „Karlson s krova“ je dečak, Bata, koji ima mnoštvo igračaka, ali nikog sa kim bi se igrao, sestru koja je prezauzeta preranim odrastanjem da bi mu bila prijatelj i roditelje koji misle da su detetu pružili dovljno time što mu je kupljeno sve po najnovijoj modi.

Karlson s krova – priča o običnim ljudima?

U sasvim običnoj ulici, u jednoj baš običnoj zgradi, živi obična porodica Svantenson. Tu je sasvim obična mama i sasvim običan tata i dvoje baš obične dece, sestra Betan i njen brat Bata.

„Ja uopšte nisam običan!“ kaže Bata ali nas laže jer ima na svetu bar još nekoliko plavookih dečačića sa prćastim nosićima i uvek izderanim kolenima na novim pantalonama od sedam i po godina!

U ovoj dramatizaciji poseban akcenat stavljen je na svet konzumerizma koji donosi odluke umesto nas, bili mi svesni toga ili ne, pokazuje da to nije povoljan svet za decu koja žele da istražuju odrastajući i koja traže iskrene konekcije sa prirodom i ljudima oko sebe.

Kada to ne dobiju, ona ispoljavaju svakakva problematična, a u stvari autentično dečija ponašanja. Batin vapaj za psom prikazan je kao želja za kontaktom sa stvarnim, prirodnim svetom i pravim prijateljem. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.