Naslovna » Izlasci » Izložbe » SKC: 16. Međunarodni salon stripa
SKC: 16. Međunarodni salon stripa
SKC: 16. Međunarodni salon stripa

SKC: 16. Međunarodni salon stripa

Od 27. do 30. septembra u Studentskom kulturnom centru biće održan 16. Međunarodni salon stripa, jedna od najznačajnijih smotri devete umetnosti u regionu.

Posle niza pokušaja da strip, kao jedna od najplodonosnijih umetničkih disciplina u srpskoj kulturi, zaživi na oficijelnoj likovnoj i umetničkoj sceni, SKC je, kao jedan od prvih aktera u toj inicijativi, uspeo da u svoj redovni godišnji program uvede sve pojavne oblike izražavanja devete umetnosti kao jednu od svojih strategijskih programskih ideja.

U proteklih šesnaest godina na Međunarodnom salonu stripa takmičilo se oko 2.000 strip autora iz 57 zemalja sveta. Od njih oko 700 u kategoriji takmičara do 15 godina, a u revijalnom delu programa gostovali su kako najeminentniji svetski autori tako i pioniri srpskog stripa kao laureati Specijalnog priznanja Salona za životno delo i doprinos srpskom stripu.

50. godina Zlatne serije i LMS-a

Program ovogodišnjeg, 16. po redu, Međunarodnog salona stripa proteći će u znaku obeležavanja 50 godina od pokretanja popularnih strip edicija novosadskog Dnevnika – Zlatna serija i Lunov Magnus strip.

Ove dve edicije obeležile su jugoslovensku i srpsku pop-kulturu od kraja šezdesetih do prve polovine devedesetih godina prošlog veka.

Na Salonu je i profilisano gostovanje proslavljenog srpskog strip autora Miodraga Mikice Ivanovića, koji je za LMS i ZS ilustrovao oko 120 naslovnica (Veliki Blek, Zagor, Mister No, Kapetan Miki, Kit Teler). Tokom festivala, Mikica Ivanović će u više navrata potpisivati sveske i crtati junake LMS-a i ZS posetiocima programa Salona stripa 2018.

Predstavljanje plejade najznačajnijih Bonelijevih junaka, na Salonu nastavlja se predavanjem Zorana Đukanovića „Ken Parker – strip koji je promenio prirodu vesterna“ i Boneli stripove i, zajedno sa Dušanom Mladenovićem, panel diskusijom o jubileju 70 godina legendarnog Teksa Vilera koji je, primera radi, u doba procvata špageti vesterna bio štampan u tiražima od blizu milion primeraka.

16. Međunarodni salon stripa: gosti, nagrade, nova izdanja, filmovi…

Uzimajući u obzir još jedan jubilej srpskog stripa – 60 godina stripa „Nikad robom“ i 55 godina istoimene edicije, uredništvo Salona stripa priredilo je retrospektivnu izložbu do sada neizlaganih i neviđenih strip radova Desimira Žižovića Buina (1920-1996), kome će ove godine izdavačka kuća Dečje novine Dositej i opština Gornji Milanovac, na Salonu stripa u SKC-u, posthumno dodeliti nagradu Srećko Jovanović.

Gostovanje Tonija Fejzule, španskog strip autora i profesora (rođenog u Beogradu), koji već nekoliko godina radi za čuvenu izdavačku kuću „Dark Hors“, i program animiranih filmova oskarovca Mihaela Dudok de Vita u redakciji Andrijane Ružić jesu ekskluzivitet programa ovogodišnjeg Salona.

Osim svoje retrospektivne izložbe i predavanja, Toni Fejzula će se beogradskoj publici predstaviti i svojim novim albumom „Dead Inside“ koji je ovom prilikom za našu čitalačku publiku prevela i objavila beogradska izdavačka kuća System Comics.

Posebno izdvajamo i film posvećen sudbini strip autora Veljka Kockara, velike nade predratnog srpskog stripa, „Poslednja avantura Kaktus Bate“, u režiji Đorđa Markovića, a po ideji Aleksandra Zografa, kao remek-delo domaće dokumentarno-animirane filmske produkcije.

Međunarodni salon stripa SKC Beograd se svake godine, tradicionalno, održava u periodu od četvrtka do nedelje, tokom poslednje sedmice septembra.

Zvanični program 16. salona stripa biće realizovan od 27. do 30. septembra 2018. godine u svim prostorima SKC-a. Izložbe i prateći programi festivala trajaće do 12. oktobra 2018. godine.

Svi programi su besplatni i profilisani za posetioce svih uzrasta. (danubeogradu.rs)

16. Međunarodni salon stripa – program

Četvrtak, 27. septembar – petak, 12. oktobar
Izložbe i prateći program Salona:

Četvrtak, 27. septembar – Velika sala
19.00… Otvaranje izložbi
20.00… Svečano otvaranje i dodela nagrada
19.00- 21.00… Otvoreno kosplej takmičenje za najbolji kostim, najoriginalniji izbor lika i najbolje dočaran lik iz sveta stripa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.