Naslovna » Turizam » Top 10 najboljih alternativnih gradova za odmor: Beograd na listi!
Gardijan hvali Beograd (foto: Nenad Mandić; Dan u Beogradu)
Gardijan hvali Beograd (foto: Nenad Mandić; Dan u Beogradu)

Top 10 najboljih alternativnih gradova za odmor: Beograd na listi!

Među deset najboljih alternativnih evropskih gradova za odmor, britanski list „Gardijan“ uvrstio je i Beograd!

Novinari „Gardijana“ ističu da prestonica Srbije ima „upečatljiv ambijent koji upotpunjuju arhitektonska zdanja i impresivni spomenici“.

Svojom istorijskom arhitekturom, prekrasnim pejzažima i kulturom, bez gužve, ovi šarmantni evropski gradovi su savršeni za beg krajem leta, početkom jeseni, navodi se u ovom listu.

„Gardijan“ navodi da je Beograd destinacija za odmor koja može da pruži najviše za najmanje novca.

Po njihovoj računici, ukupan trošak za posetu prestonici Srbije za dve noći za dvoje iznosi 149 funti, što je oko 165 evra, a u cenu je uključen smeštaj, hrana, piće, razgledanje i put po gradu, ali ne i let, a „Gardijan“ ističe da je to za 12 odsto jeftinije od Krakova.

Beograd možda nije najlepši, ali…

Beograd možda nije najlepši grad Evrope, ali ima upečatljiv ambijent na ušću Dunava i Save, nekoliko arhitektonskih dragulja i impresivne spomenike, kao i najbolji noćni život na Balkanu, ocenjuje „Gardijan“.

Pominje se i da je ovog leta ponovo otvoren Narodni muzej, za koji se navodi da pokriva ogroman spektar srpske istorije, od paleolita do umetnosti 20. veka. Ističe se i da je ulaz u muzej besplatan nedeljom, a da je zatvoren ponedeljkom.

„Gardijan“ navodi i da je krajem prošle godine ponovo otvoren Muzej savremene umestnosti u koji je ulaz besplatan sredom, dok je muzej zatvoren utorkom.

A kada zasija sunce, Beograđani odlaze na Adu Ciganliju – „beogradsko more“, navodi se u ovom listu.

Na ovom ostrvu, punom drveća, na južnoj obali Save nalazi se niz peščanih plaža, a mogu se upražnjavati i aktivnosti kao što su planinarenje i kajakaštvo, napominje se u „Gardijanu“.

Vredno je, ocenjuje „Gardijan“, preći reku u slikoviti Zemun, koje je bilo poseban grad do 1934. godine, kako bi lutali njegovim vijugavim kaldrmama.

U članku „Gradijan“ preporučuje i restorane za odlazak na večeru i poziva posetioce da odu u Cetinjsku ulicu gde se nalaze barovi i klubovi.

Među ostalim gradovima, na listi najboljih alternativnih evropskih destinacija za odmor su i crnogorska Podgorica, makedonski Ohrid, hrvatska Pula, kao i gradovi Katanija i Bari u Italiji, Kaunas u Litvaniji, Košice u Slovačkoj, Preveza u Grčkoj i Grenobl u Francuskoj.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.