Naslovna » Turizam » Besplatna šetnja: Priče o žiteljima starog Beograda
Besplatna šetnja: Priče o žiteljima starog Beograda (foto: beogradskagroblja.rs)
Besplatna šetnja: Priče o žiteljima starog Beograda (foto: beogradskagroblja.rs)

Besplatna šetnja: Priče o žiteljima starog Beograda

U nedelju, 21. oktobra od 11.00, biće organizovana besplatna tematska šetnja „Priče o žiteljima starog Beograda“.

JKP „Pogrebne usluge“ najavljuje šetnju kroz kulturno-istorijsku i umetničku riznicu Novog groblja u Beogradu – Muzeja pod otvorenim nebom.

Kako se navodi, na osnovu predloga građana, tematska šetnja posvećena je žiteljima starog Beograda.Za dž

Zainteresovani će imati priliku da čuju priče o ustanicima, državnicima, diplomatama, umetnicima, književnicima, trgovcima, industrijalcima, dobrotvorima, boemima i drugim znamenitim ljudima koji su učestvovali u kreiranju kulturne i duhovne slike Beograda devetnaestog i prve polovine dvadesetog veka.

Posetioci će moći da vide neke od najstarijih spomenika na Novom groblju poput Spomenika ustaniku – oslobodiocu Beograda Uzun Mirku Apostoloviću, da saznaju šta je vojvoda Vule Gligorijević značio za dinastiju Obrenović, čuće se priče o zakonotvorcima Iliji Garašaninu i Jovanu Ristiću, saznati koje su bile slabosti čuvenog profesora Pravnog fakulteta Gligorija Gige Geršića i zašto je sahranjen sa lepezom, o prvom srpskom fotografu – Anastasu Jovanoviću, kao i prvoj ženi članici Srpskog učenog društva.

U ovoj „posebnoj avanturi“ moći će da se čuje kojim porocima je bio sklon Branislav Nušić, ko je Anatola Fransa zasmejavao šalama na francuskom jeziku, zašto je pesnik Sima Milutinović Sarajlija svojoj budućoj supruzi dao nadimak „Punktatorka“.

Čuće se i priče o glumcima i boemima, talentovanim glumicama zbog kojih su vođeni dvoboji, kao i naučnicima i genijalnim ekscentricima kakav je bio Mihailo Petrović Alas i mnogi drugi.

Turu vodi Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti, a mesto okupljanja je na platou kod ulaza u Novo groblje, Ruzveltova 50. Trajanje obilaska je 120 minuta, kontakt telefon: 011/2071-342, violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.