Naslovna » Izlasci » Akcije » Dani Smiljane Mandukić na trgovima Beograda
Dani Smiljane Mandukić: Plesna udruga Sjene (foto: Nino Šolić)
Dani Smiljane Mandukić: Plesna udruga Sjene (foto: Nino Šolić)

Dani Smiljane Mandukić na trgovima Beograda

U nedelju, 14. oktobra, na tri lokacije u Beogradu biće najavljena popularna manifestacija Dani Smiljane Mandukić.

Udruženje Umetnička utopija poziva ljubitelje umetničke igre da učestvuju u „flash mobu“ kojim će započeti druga po redu manifestacija Dani Smiljane Mandukić.

Na početku Knez Mihailove ulice, na Terazijama i Trgu Nikole Pašića održaće se „flash mob“ a to su upravo mesta na kojima je koreografkinja živela i stvarala. Muziku za plesnu sekvencu potpisuje Jugoslav Hadžić.

Posle velikog uspeha prvog izdanja manifestacije Dani Smiljane Mandukić koji se održao u junu mesecu prošle godine, projekat se nastavlja ove godine od 17. do 21. oktobra.

Dani Smiljane Mandukić – nekad i sad

Fokus ovogodišnjeg programa je na intergeneracijskom susretu igrača kao i koreografa, otkrivanju procesa saradnje između kompozitora i koreografa, kao i aktivnom promišljanju, kroz predstave i okrugle stolove, mesta savremene igre i igrača nekad i sad.

Na programu će biti predstavljene tri predstave. Premijerno će 17. oktobra u Bitef teatru biti prikazana predstava „Telo pamti“ Hleb teatra koja kao osnovno polazište ima susret najmlađih plesača savremene igre sa najstarijim igračima Smiljane Mandukić. Koncept, režiju i dramaturgiju potpisuje Sanja Krsmanović Tasić.

Posle toga, 19. oktobra, na večernjoj sceni Pozorišta lutaka „Pinokio“ biće održana predstava Plesne udruge „Sjene“ iz Šibenika – „Madness“ – koreografkinje Zorane Mihelčić, a sledećeg dana u Bitef teatru je na programu predstava Bitef dens kompanije „Prostor za revoluciju“ čiji koncept i koreografiju potpisuje Isidora Stanišić. Posle svake predstave sledi razgovor sa igračima i autorima.

Tribine, okrugli stolovi, dokumentarac…

Deo programa tribina i okruglih stolova biće održana u Ustanovi kulture „Parobrod“ i započeće projekcijom dokumentarnog filma „Telo pamti“, u kome su zabeležena svedočanstva igrača Jelice Golubović, Natalije Đorđević, Jovana Despotovića i Dubravke Maletić o njihovom plesnom i životnom putu koji traje od tridesetih godina prošlog veka do danas, uz razgovor sa učesnicima.

Tribina „Igra i muzika“ predstaviće prostor za dijalošku platformu kompozitora i koreografa, uz otkrivanje procesa rada na plesnim predstavama, a okrugli stolovi sa temom „Savremena umetnička igra nekad i sad“ i „Pad ili skok? Budućnost savremene umetničke igre u Srbiji“ imaće kao cilj mapiranje situacije u kojoj se nalaze stvaraoci savremene igre kod nas, uz promišljenje kreativnih rešenja podrške i razvoja plesne scene.

Poslednjeg dana programa u Bitef teatru od 19.00 biće organizovana „Soirée à Beba Bee – Večernja kod Bebe Be“ veče posvećeno sećanju na Smiljanu Mandukić uz umetnički program.

Manifestacija i projekat Dani Smiljane Mandukić je važan za sve aktere izvođačkih umetnosti, potreban pre svega zbog edukacije novih naraštaja o ličnosti i delu ove važne koreografkinje, ali i zbog arhiviranja, digitalizovanja i čuvanja od zaborava važnog segmenta istorije i tradicije srpske umetničke igre, kao i zbog vidljivosti i podrške aktuelnim i budućim domaćim umetnicima, igračima i koreografima savremene igre.

Cilj projekta je podsećanje na život i delo Smilje Mandukić, na njenu ulogu i značaj u etabliranju savremene igre kod nas, ali i preispitivanje i kritički osvrt na položaj i situaciju savremene igre u Srbiji u 21. veku, na situaciju savremenih i samostalnih umetnika iz oblasti plesa onda i sad.

Osamdesetih godina Muzička omladina Beograda, pored koncerata klasične muzike i baleta, organizovala je i koncerte Beogradskog savremenog baleta Smiljane Mandukić, na kojima su beogradski srednjoškolci bili obavezni da prisustvuju, time ih senzibilišući za savremenu umetničku igru.

Smiljana Mandukić

Smiljana Mandukić (1908-1991), plesačica, koreografkinja i plesna pedagoškinja, jedna je od začetnica savremene umetničke igre kod nas.

Rođena je u Beču, ali je živela i stvarala u Beogradu. Osnovala je i vodila više od tri decenije plesnu trupu Beogradski savremeni balet Smiljane Mandukić u okviru koje je ostvarila više desetina vrednih koreografija.

Autorka je knjige „Govor tela“ o svom konceptu rada na pokretu. Njen umetnički i pedagoški rad obeležio je mnoge stvaraoce i pedagoge savremene umetničke igre kod nas. Od 2012. godine Udruženje baletskih umetnka Srbije UBUS dodeljuje nagradu „Smiljana Mandukić“ za najbolju interpretaciju savremene igre. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.