Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Kulturni i zabavni život Zemuna između dva svetska rata“
Hladno kupalište Lido Karla Keniga, 1928, Muzej grada Beograda
Izložba "Kulturni i zabavni život Zemuna između dva svetska rata": Lido, 1928. (foto: MGB)

Izložba „Kulturni i zabavni život Zemuna između dva svetska rata“

U Zavičajnom muzeju Zemuna, u ponedeljak, 5. novembra od 19.30, biće otvorena izložba „Kulturni i zabavni život Zemuna između dva svetska rata“.

Autor izložbe je Ljiljana Aćimović, viši kustos Muzeja grada Beograda.

Izložba je zbog tehničkih problema premeštena u Galeriju Kancelarije za mlade Zemuna koja se nalazi u Kosovskoj 9. Radno vreme je od 9.00 do 15.00 radnim danima. Izložba će biti otvorena do 30. januara 2019.

Izložbu će otvoriti akademik Ljubodrag Dimić, dopisni član SANU i redovni profesor na Katedri za istoriju Jugoslavije na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Izložba otkriva vrlo bogat i zanimljiv život Zemunaca u jednom burnom periodu, punom sećanja na užase Prvog svetskog rata, propraćenom ekonomskom krizom i nestabilnim političkim prilikama u državi. Dok se svet približavao novom ratu, Zemunci su nastojali da život ispune kulturnim dešavanjima, sportsko-rekreativnim aktivnostima i zabavama.

Krstovdanski vašar - 27. 9.1937. (foto: Muzej grada Beograda)
Krstovdanski vašar – 27. 9.1937. (foto: Muzej grada Beograda)

Zabave su pre svega bile privatne – slave, svadbe, krštenja, žurevi, rođendani i imendani, koje su najzad mogle dostojno da se proslave. Kao što su pojedinci obeležavali njima bitne događaje, tako je i država proslavljala državne praznike (Dan ujedinjenja, rođendane članova kraljevske porodice), verske zajednice obeležavale su verske praznike, a preduzeća i udruženja – svoje slave.

Posle rata, obnovljena kulturno-prosvetna društva i ona novostvorena, kao i humanitarna i sportska udruženja, organizovala su brojne čajanke, matinee, balove, maskenbalove, igranke, kermese koji su privlačile posetioce željne zabave.

Sokolski slet - maj 1926. (foto: Muzej grada Beograda)
Sokolski slet – maj 1926. (foto: Muzej grada Beograda)

Ova društva organizovala su i „kulturne programe“ tj. koncerte i pozorišne predstave, na kojima su članovi istih ili drugih zemunskih društava bili izvođači.

Česta su bila i gostovanja pozorišta iz Beograda, Novog Sada i Niša, ali i umetnika i predavača iz ovih i drugih gradova. U to vreme, Zemun je imao tri bioskopa koji su prikazivali najpopularnije filmove.

Uz masovne sportske organizacije, kao što su sokoli i skauti, u Zemunu je osnovano više sportskih klubova i sekcija koji su negovali fudbal, hazenu, veslanje, mačevanje, boks, jahanje, klizanje i druge sportske aktivnosti. (danubeogradu.rs)

Vrbica u Glavnoj ulici: Oficir s vrbovom grančicom pored povorke dece, oko 1940. (foto: Muzej grada Beograda)
Vrbica u Glavnoj ulici: Oficir s vrbovom grančicom pored povorke dece, oko 1940. (foto: Muzej grada Beograda)