Naslovna » Izlasci » Festivali » Jubilarni deseti Merlinka festival
Merlinka festival: Srećni princ
Merlinka festival: Srećni princ

Jubilarni deseti Merlinka festival

Deseti, jubilarni, Međunarodni festival queer filma Merlinka održaće se od 6. do 9. decembra u Domu omladine Beograda.

U toku četiri festivalska dana na programu će biti više od 100 filmova iz 35 država, među kojima i ostvarenja iz evropskih zemalja, Paragvaja, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Australije. Mnogi od filmova nagrađivani su na najprestižnijim svetskim festivalima poput Berlinala, Festivala u Kanu, Sundance festivala i drugih.

U fokusu ovogodišnjeg festivalskog programa je Nemačka i nemačka kinematografija.

10. Merlinka: „Srećni princ“ otvara festival

Festival otvara dugoočekivana premijera filma „Srećni princ”, rediteljskog debija poznatog glumca Ruperta Evereta. Reč je o dirljivoj dramatizaciji poslednjih godina izgnanstva velikog pisca Oskara Vajlda, moćnoj alegoriji strasti i iskupljenja prikazanoj na prestižnim festivalima Berlinale i Sundance.

Kakav je zapravo bio Vajldov život u izgnanstvu? Gde provodi svoje poslednje dane? Nemoguće je znati. Ali ovaj film je duboko osećajna, snažno odglumljena počast hrabrosti. (Piter Bredšo, The Guardian)

Uz Evereta, u filmu glumi i Kolin Firt, koji tumači ulogu piščevog dobrog prijatelja, Redžija Tarnera. Emili Votson, poznata po ulogama u „Kroz talase“ Larsa fon Trira i „Ekvilibrijum“ s Kristijanom Bejlom, glumi suprugu Oskara Vajlda, dok je njegovog ljubavnika Alfreda Daglasa na filmsko platno doneo Kolin Morgan.

Radnja filma govori o poslednjim godinama života Oskara Vajlda, vremenu provedenom u zatvoru nakon što je optužen za homoseksualnost, kao i preseljenje u Francusku posle puštanja na slobodu.

Za muzički deo ceremonije svečanog otvaranja festivala i dobru atmosferu biće zadužena pevačica Bojana Stamenov.

Merlinka festival se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda, uz podršku brojnih pokrovitelja, partnera i prijatelja festivala. Merlinka festival se pored Beograda organizuje u Sarajevu, Tuzli, Novom Sadu, Nišu i Podgorici.

Nastao je sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji. Festival se pokazao kao uspešan metod u smanjenju homofobije, transfobije i predrasuda prema LGBT populaciji, jer na nekonfliktni način informiše o životima pripadnika LGBT populacije. (danubeogradu.rs)

Merlinka 2018 – filmovi

Možete li mi ikada oprostiti?
(r. Marielle Heller)
Kada Li Izrael ne uspe da podiđe trenutnim ukusima, ona pretvara svoju umetnost u prevaru. Adaptacija memoara „Can You Ever Forgive Me?“, istinita priča o najprodavanijem biografu poznatih koju glumi Melissa McCarthy.

• Vita i Virdžinija
(r. Chanya Button)
Fascinantna istinita priča o ljubavnoj aferi između popularne autorke Vite Sakvil-Vest i književne ikone Virdžinije Vulf.

• Nož + srce
(r. Iann Gonzalez)
Sa Kanskog festivala stiže horor triler o producentkinji trećerazrednih gej porno filmova koju glumi Vanessa Paradis. Ona pokušava da očara svoju bivšu ljubavnicu snimajući ambiciozni film, ali…

• Scotty i tajna istorija Holivuda
(r. Matt Tyrnauer)
Scotty Bowers je legenda Holivuda čiji memoari prate decenije koje je proveo ispunjavajući seksualne želje holivudskih zvezda.

• Naslednice
(r. Marcelo Martinessi)
Dobitnik Srebrnog medveda u Berlinu prati Chelu i Chikuitu, obe poreklom iz bogatih porodica koje se suočavaju sa lošom finansijskom situacijom i gubljenjem socijalnog statusa.

• Merlinka
(r. Martín Rodríguez Redondo)
Markos je 17-godišnji mladić sa sela koji otkriva svoju seksualnost u neprijateljskom okruženju. Lokalni mladići su ga prozvali Merlinka i svakodnevno ga maltretiraju.

• Rafiki
(r. Wanuri Kahiu)
Dobre kenijske devojke postaju dobre kenijske žene, ali Kena i Ziki traže nešto više. Kada ljubav procveta između njih, dve devojke će biti primorane da biraju između sreće i sigurnosti. Film je bio zabranjen u Keniji.

• Među ljudima: Život i gluma
(r. Želimir Žilnik)
Video prikazuje sećanja i komentare glumaca amatera u kombinaciji sa scenama iz filmova u kojima su učestvovali kao “protagonisti”, pomešani sa snimcima ekipe koja radi na setovima Žilnikovih filmova.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.