Naslovna » BG servis » Karađorđeva ulica: Rekonstrukcija od 1. novembra 2018.
Karađorđeva ulica: Rekonstrukcija od 1. novembra 2018.
Karađorđeva ulica: Rekonstrukcija od 1. novembra 2018. (foto: Beoinfo)

Karađorđeva ulica: Rekonstrukcija od 1. novembra 2018.

Karađorđeva ulica biće rekonstruisana, a radovi počinju 1. novembra 2018. godine, a nastavljaju se radovi u nekim centralnim tačkama Beograda.

Pored početka rekonstrukcije Karađorđeve, zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je na TV „Pink“ i nastavak rekonstrukcije Skadarske i uređenje skvera između Palmotićeve i Ulice Milutina Bojića, kao i nastavak radova na Trgu republike u predviđenom roku.

Za rekonstrukciju Karađorđeve dobijena je građevinska dozvola, a očekuje se već sledeće nedelje i građevinska dozvola za rekonstrukciju Savskog keja.

Gradske vlasti najavljuju da će Karađorđeva ulica biti prohodna, to jest, da će uvek jedna saobraćajna traka biti propusna tokom radova, iz pravca Brankovog mosta prema tvrđavi, dok će u suprotnom smeru biti obezbeđena alternativna veza kroz Pop Lukinu ulicu.

Karađorđeva, ali i Skadarlija, Trg republike…

Kada je reč o rekonstrukciji Skadarlije, počeli su radovi od Bulevara despota Stefana do Zetske. U dogovoru sa ugostiteljima, radovi će biti završeni do 15. decembra. Vrednost radova, kako je precizirao Vesić, iznosi 30 miliona dinara.

Projekat se izvodi u fazama, pa se na proleće očekuje nastavak radova od Zetske do Gospodar Jovanove.Radovi u toku

Tokom rekonstrukcije biće postavljena originalna kamena kocka, kao u donjem delu ulice koja je završena, a sve zidane bašte u Skadarliji biće uklonjene u skladu sa propisima. Takođe će ugao ulica Skadarske i Strahinjića bana biti preuređen u skver, kao i deo oko stare pivnice.

Počeli su radovi i na uređenju skvera između Palmotićeve i Ulice Milutina Bojića, koje se radi na inicijativu građana.

Kada je reč o rekonstrukciji Trga republike, Vesić je istakao da će projekat biti izmenjen jer su pronađeni ostaci Stambol kapije, ali da će svi radovi biti završeni u predviđenom roku od 420 dana. On je ukazao da se na tom potezu nalazila i čuvena Vitenberška kasarna, koju su Austrijanci gradili sredinom 18. veka u kasno-baroknom stilu – na potezu od Narodnog pozorišta do bivšeg „Ruskog cara“, a koja je porušena kada je Beograd predat Turcima.

– Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda radi potrebne analize, a potom će odlučiti na koji će način pronađeni arheološki ostaci naše istorije biti vidljivi za građane i goste prestonice – ukazao je zamenik gradonačelnika. On je dodao da će posle rekonstrukcije Trga republike na tom potezu biti zona usporenog saobraćaja, gde će se vozila kretati do 10 kilometara na sat. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.