Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Kolarac tvoj svet muzike: Siprijan Kacaris i Kiparski simfonijski orkestar
Kolarac tvoj svet muzike: Siprijan Kacaris i Kiparski simfonijski orkestar
Kolarac tvoj svet muzike: Siprijan Kacaris i Kiparski simfonijski orkestar

Kolarac tvoj svet muzike: Siprijan Kacaris i Kiparski simfonijski orkestar

U Zadužbini Ilije M. Kolarca, 11. oktobra od 20.00, nastupiće pijanista Siprijan Kacaris i Kiparski simfonijski orkestar – po prvi put u Beogradu.

Četvrta sezona ciklusa koncerata Kolarac tvoj svet muzike, koju organizuje Centar za muziku Kolarčeve zadužbine, počinje nastupom pijaniste Kacariste i kiparskog orkestra kojim diriguje Jens Georg Bahman.

Oni će svirati dela Stilijanua, Betovena i Mendelsona.

Ova sezona je planirana da, u okviru proslave 140 godina od osnivanja Kolarčeve zadužbine, beogradskoj publici predstavi zanimljive programe, interesantne umetnike i probranu koncertnu seriju koja obuhvata čak sedam koncerata.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarca po ceni od 1.600 i 1.800 dinara.

Siprijan Kacaris

Francusko-kiparski pijanista i kompozitor, Siprijan Kacaris, rođen je u Marseju. Dobitnik je prestižnim međunarodnih nagrada, a svirao je sa najvećim evropskim i svetskim orkestrima.

Sarađivao je sa svetski poznatim dirigentima kao što su Bernštajn, Mazur, Čung, Mariner, Retl, Rostropovič, Ditua, Dohnanji, Ormandi.

Istaknuti francuski muzički magazin „Dijapason“ rangira Kacarisa među najbolje pijaniste 20. veka.

Kiparski simfonijski orkestar

Kao jedini profesionalni simfonijski orkestar na Kipru danas, Kiparski simfonijski orkestar brzo je izrastao u moderan, dinamičan orkestar koji ima važno mesto u muzičkom životu ostrva.

Istovremeno, to je nacionalni simbol koji predstavlja Kipar u Evropi i svetu. Orkestar za sve Kiprane realizuje različite programe – redovne večernje koncerate, obrazovne i porodične koncerte, kao i koncerte kamerne muzike. Godišnje ostvari blizu stotinu nastupa u celoj zemlji.

Orkestar izvodi raznovrsne muzičke žanrove i stalno širi repertoar, koji čine velika klasična remek-dela svih perioda, operska i baletska muzika, orkestrska muzika, filmska muzika, muzika iz mjuzikla, džez kompozicije, narodne pesme itd.

U okviru svoje međunarodne promocije, orkestar je gostovao mnogo puta u inostranstvu (Grčka, Nemačka, Danska, Bugarska, Francuska, Malta, Velika Britanija). Kiparski simfonijski orkestar je živi simbol multikulturalizma, s obzirom da 42 muzičara dolazi iz 16 različitih zemalja!

Od avgusta 2017. godine, Jens Georg Bahman je umetnički direktor i glavni dirigent Orkestra. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.